POSEBNOST SLOVENSKOG NACIONALNOG KARAKTERA

Kazališna predstava »Tko smo? Odakle dolazimo i kuda idemo?« autora Jure Ivanušiča i Marka Vezovišeka u produkciji Cabaredrame, u kojoj glumi Jure Ivanušič, održana 6. veljače 2017. u Slovenskom domu u Zagrebu, nije odgovorila na postavljena pitanja u doslovnom smislu, ali je zabavila publiku.

Autori prate razvoj slovenskog nacionalnog karaktera tvrdeći da taj svojevrstan »psihoanalitički paradoks« ne bi znao riješiti ni Freud, čak ni Einstein iako se radi o relativnosti. To je problem koji trebaju razotkriti sami Slovenci koji o tome imaju različito mišljenje pa se radije bave drugima.

Glumac Ivanušič nizom scena pokazuje kako su Slovenci uopće preživjeli svoju povijest od Praslavena preko »Praslovenca«, sve do današnjeg »Pravog Slovenca« i zaključuje da su preživjeli upravo zbog slovenskog nacionalnog karaktera. Autori ovu predstavu promiču kao sat »slovenske psihoanalize« koja stoji manje nego sat razgovora s psihijatrom.

Predstava je pravo osvježenje na kulturnoj sceni ne samo slovenske nacionalne manjine grada Zagreba, nego i šire i vrijedilo bi je prikazati i široj publici. Održavanje predstave organizirali su Slovenski dom i Vijeće slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba.