PORTRET ALBANSKE NEVJESTE

Izložba “Nevjesta” albanske umjetnice Shqipe Kamberi iz Prištine otvorena je u Galeriji Forum u Zagrebu. Kamberi je rođena 1975. u Prištini gdje je diplomirala i doktorirala na Akademiji znanosti i umjetnosti Sveučilišta Priština, a radi kao scenografkinja na Radioteleviziji Kosovo. Izlagala je u Louvreu, paviljonu Richelieu u Parizu, Arheološkom muzeju Antalya, galeriji Lukas Feichtner u Beču, u Kulturnom centru Angel Orensanz u New Yorku, galeriji Red Gate u Londonu, Dock Art Galeri u Rotterdamu…

Kamberi simbolično predstavlja portret albanske mladenke odjevene u tradicionalnu odjeću, zatvorenih očiju, bez emocija, uronjenu u svijet iz kojeg nema povratka i koju u braku čekaju pravila Kanuna, albanskog zakona iz 15. stoljeća. U nekim slučajevima i danas se tako postupa prema albanskim ženama, te umjetnica progovara protiv zatiranje identiteta žene.

– Ova izložba posvećena je albanskoj ženi. Želim je vidjeti jakom, želim da ostvari svoje ciljeve. Moji likovi su žene koje su živjela prije mnogo stoljeća u vrijeme Kanuna, knjige pravila. U toj sam knjizi našla odredbu o nevjesti koja u braku nije imala nikakva prava ni na što nego samo status služavke. Bila sam frustrirana i reagirala na ovaj način samo da podsjetim da se žene moraju boriti za svoja prava. Portreti su lica iz moje imaginacije, a sva su ista jer proživljavaju isto iskustvo. Pokrivala sam ih tradicionalnom nošnjom koja je bila sve što su posjedovale – kaže Kamberi te ističe da je izložba izazvala veliko zanimanje na Kosovu jer je ovaj problem tamo poznat. No, sad je i tamo drugo vrijeme, Kosovo ima predsjednicu, i žene imaju više prava, ali treba još puno raditi na poboljšanju statusa žene. Izložbu je otvorila saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj.

– S ponosom mogu reći da su danas, u 21. stoljeću, albanske žene uspješne ne samo u domovini nego i u svijetu. Jedan od primjera je umjetnica Shqipe Kamberi koja je prikazala albansku tradiciju na čemu sam joj zahvalna- kazala je Lekaj Prljaskaj.

Organizator izložbe je Zajednica Albanaca Grada Zagreba i Zagrebačke županije s predsjednikom Sejfedinom Prekazijem, uz potporu KIC-a, Veleposlanstva Kosova, Savjeta za nacionalne manjine RH, saborske zastupnice Ermine Lekaj Prljaskaj i Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj. Prisutni su bili i predstavnici Veleposlanstava Kosova u Hrvatskoj. Izložba ostaje otvorena do 10. lipnja 2021.