POPIS STANOVNIŠTVA NA JEZICIMA NACIONALNIH MANJINA

Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba održala je 20. svibnja 2021. u Češkom narodnom domu okrugli stol na temu Nacionalne manjine u popisu stanovništva 2021. Prisustvovali su: Alen Tahiri, ravnatelj vladinog Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Dubravka Rogić-Hadžalić, načelnica Sektora demografskih i društvenih statistika Državnog zavoda za statistiku, Elizabeta Knorr, zamjenica pročelnice Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava Grada Zagreba, Ljiljana Klašnja, pomoćnica pročelnika Sektora za promicanje ljudskih prava, civilno društvo i nacionalne manjine, Tanja Horvatin, voditeljica Službe za nacionalne manjine i Sanja Čorluka iz Sektora za promicanje ljudskih prava, civilno društvo i nacionalne manjine Grada Zagreba, te Stanko Borić iz ureda saborskog zastupnika Veljka Kajtazija. Okruglom stolu prisustvovali su i svi predsjednici vijeća i predstavnici nacionalnih manjina Grada Zagreba. O važnosti okruglog stola govorio je Juraj Bahnik predsjednik Koordinacije.

– Cilj ovog okruglog stola je, uz temeljne odredbe Zakona o popisu stanovništva, ukazati pripadnicima nacionalnih zajednica na specifične odredbe koje se odnose upravo na njih, te razmjena ideja, iskustava i informacija o modalitetima informiranja pripadnika nacionalnih manjina o važnosti nacionalnog izjašnjava u popisnom upitniku koji će biti dostupan na jezicima svih nacionalnih manjina koje žive u Hrvatskoj – rekao je Bahnik.

Rogić-Hadžalić, govorila je o povijesti popisa građana u Hrvatskoj, kao i što će se sve popisivati, te pojasnila da se građani mogu upisati i preko sustava e-građani te je pozvala da se pripadnici nacionalnih manjina u što većem broju priključe na taj sustav.

– Bilo je puno pitanja o razini sigurnosti sustava e-građani i odlučeno je da će biti na stupnju dva. Jedan član kućanstva popisat će cijelo kućanstvo te na kraju dobiti kod koji će predati popisivaču kad bude obilazio građane – istaknula Rogić-Hadžalić te detaljno pojasnila kako će se popis stanovništva obaviti.