POMOVIRANA ZBIRKA PJESAMA HASIBE ALISHANI BLLACA

U kolijevci znanja, kulture i umjetnosti, u povijesnom gradu, Prizrenu 23. rujna 2017. održana je promocija zbirke lirskih pjesama „Vargje te shpirtit“ koju je povodom 80. godišnjice rođenja autorice Hasibe Alishani Bllaca objavila Zajednica Albanaca Istarske županije, a financirao Savjeta za nacionalne manjine RH.

Organizator, ZAIŽ, promociju je održao u kongresnoj dvorani najstarijeg društva u Prizrenu, KUD „Agimi“ koja je bila prepuna ljubitelja poezije, bivših učenika autorice, pjesnika iz ostalih dijelova Kosova, te prijatelja i kolega autorice.

Program je vodio prof. Berat Batiu, vlasnik izdavačke kuće „Fidani“ u kojoj je autorica tiskala prijašnja izdanja pjesama. Batiu je prisutne upoznao sa životom, radom i stvaralaštvom autorice, uz poseban naglasak na djelo „Vargje te shpirtit “.

U sklopu promocije, umjetnici KUD „Agimi“ Fikret Rama i Hasim Iballi recitirali su poeziju iz zbirke „Vargje te shpirtit“, a glazbene točke izveli su učenici Glazbene Škole „Lorenc Antoni“; Adantino – Eda Kantarxhiu na flauti u pratnji prof. Festa Nevzati dok je sporanistica Fromba Krasniqi otpjevala pjesmu „Baki“ uz klavirsku pratnju prof. Shkumbin Krasniqi.

U ime organizatora, prisutnima se obratila tajnica Udruge Albanaca Istarske županije Merita Hoxha. U pozdravnom govoru osvrnula se na cilj osnivanja udruge, njezin značaj za naraštaje rođene u Hrvatskoj, djelovanje, programe udruge te o ostvarenim projektima, uz poseban naglasak na dopunsku nastavu na albanskom jeziku koja se od 2010. održava u četiri istarska grada. Posebno emotivan je bio trenutak kada je Hoxha, uz čestitke svih Albanaca Istre, autorici čestitala 80. rođendan te joj predala prvi primjerak zbirke pjesama „Vargje te shpirtit“.

Vidno dirnuta ovim znakom pažnje i poštovanja koji joj je iskazan od Zajednice Albanaca Istarske županije, autorica Hasibe Alishani Bllaca održala je govor u kojem je posebnu zahvalnost uputila Albancima u Istri, kao i svima koji su omogućili ili na bilo koji način pridonijeli da stihovi proizišli iz njene duše budu sjedinjeni u jednu zbirku.

Po riječima znalaca, pjesnika, intelektualaca i većine prisutnih, ova promocija je bila jedna od najbolje organiziranih i održanih u Prizrenu.