POLOŽENI VIJENCI NA SPOMENIK JÓZSEFA ANTALLA U ZAGREBU

Zagrebački Mađari su položili vijence na spomenik Józsefa Antalla, koji je prije 15 godina podignut u Zagrebu, i jedan je od jedanaest do danas postavljenih u Antallovu čast. Radi se o samo jednom od spomenika u Mađarskoj i u inozemstvu koji dostojno veličaju osvjedočenog mađarskog domoljuba Antalla, koji je u duši i u srcu želio biti premijerom svih 15 milijuna Mađara koliko ih ukupno ima u Mađarskoj i ostalim državama diljem svijeta.

Antall, humanist i demokrat, prvi predsjednik demokratski izabrane mađarske vlade, je mirnim putem uveo parlamentarnu demokraciju u Mađarskoj, te stvorio stabilan društveni i politički institucijalni sustav. Za zagrebačke Mađare je vrlo značajna 1932., godina Antallova rođenja u kojoj je osnovano Mađarsko kulturno društvo „Ady Endre“, koje na sličan način dokazuje samoorganiziranost Mađara u Hrvatskoj i osigurava očuvanje nacionalnog identiteta.

– Mi Mađari vrlo smo ponosni što smo imali državnika svjetskoga glasa koji nije samo u duši i srcu bio s nama, već je izuzetno čvrsto i učinkovito stao uz našu domovinu Hrvatsku u interesu njena osamostaljenja, stjecanju slobode i međunarodna priznanja. Od srca zahvaljemo i sa štovanjem se klanjamo pred Józsefom Antallom – rekao je Peter Sekereš, tajnik Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Povod polaganju vijenaca je Antallov doprinos međunarodnom priznanju RH prije 25 godina. Organizator je Vijeće mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, a događaju je nazočila i obitelj Józsefa Antalla.