POČAST HEROJIMA VUKOVARA

Članovi Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije predvođeni predsjednikom Imbrom Berkešem i potpredsjednicom Sanelom Kantarević, posjetili su grad heroj povodom obilježavanja 25. obljetnice bitke za Vukovar. Posjetili su vukovarsku Bolnicu, koja je teško stradala u tromjesečnoj opsadi i koja je tijekom pada grada bila posljednje utočište civilima i ranjenicima, te Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata, gdje su položili vijenac poginulim vukovarskim braniteljima, kao i Ovčaru gdje su na Spomen-obilježju masovne grobnice položili vijenac i odali počast žrtvama agresije bivše JNA i srpske paravojske na Vukovar.

Na Ovčari je 1996. pronađena masovna grobnica iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 200 osoba koje su pripadnici JNA i srpske paravojske odveli iz vukovarske bolnice, mučili i pogubili.

Dvije godine kasnije iz masovne grobnice na Memorijalnom groblju ekshumirani su posmrtni ostaci 938 žrtava agresije na Vukovar, a na tom je mjestu postavljen isto toliki broj bijelih mramornih križeva.

Branitelji Vukovara, malobrojni i slabo naoružani, pružali su 87 dana herojski otpor vrlo moćnoj vojsci, grad je razoren i poginulo je više od tri tisuće branitelja i civila.

Istina je da vukovarska tragedija još nije završena jer se još uvijek traga za 291 nestalih. Predstavnici Koordinacije tradicionalno svake godine u studenom posjećuju Vukovar odajući počast žrtvama među kojima su i pripadnici nacionalnih manjina poginuli u obrani grada. Među kojima su najbrojniji Mađari, stoga je članove Koordinacije primila Rozalija Jakumetović, predsjednica Vijeća mađarske nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije, i predsjednica Koordinacije nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije. Susreli su se i s Mandom Patko, predsjednicom Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja “Vukovarske majke”.