PLES JE LIJEK ZA TABUE I TRAUME

Dani albanske kulture u Zagrebu nastavljeni su plesno-kazališnom predstavom Totem&Tabu dramaturginje Zane Hoxha, koju je u zagrebačkoj Vidri izvelo kazalište iz Prištine.

– Ideja je bila kroz ples predstaviti nekoliko problema u društvu; problem mržnje prema ženama, negativne tradicije koje smo imali, ali bavimo se i traumama iz rata. Jedan primjeri je par koji se zaljubljuje samo zbog toga što to dvoje ljudi dijeli iste traume, a drugi je muškarac koji je zbog trauma zauvijek ostao Petar Pan, dječak koji nikad nije odrastao. Naše priče nisu na publičnom diskursu, ali su prezentne i to smo htjeli prikazati preko plesa – izjavila je Hoxha, nagrađivana kazališna redateljica. Hoxha je aktivistica i feministica, članica odbora Kosovske ženske mreže, te osnivačica i izvršna direktorica Artpolisa, kosovske nevladine organizacije koja promiče umjetnost i raznolikost kroz društveni dijalog i izgradnju zajednice. Režirala je dvadesetak kazališnih predstava koje su, osim na Kosovu, igrane i na području Zapadnog Balkana, te u SAD-u, Europi, na Bliskom istoku i sjevernoj Africi. Pomoću umjetnosti nastoji podizati svijesti o rodno utemeljenom nasilju, ljudskim pravima i različitostima.

Predstava je održana u organizaciji Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj, čiji je predsjednik Esad Collaku naglasio važnost suradnje s albanskim umjetnicima koja doprinosi čuvanju identiteta pripadnika albanske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Suorganizatori manifestacije su Albansko kulturno društvo u Hrvatskoj “Shkendija”, Zajednica Albanaca grada Zagreba i Zagrebačke županije i Ermina Lekaj Prljaskaj, saborska zastupnica. Lekaj Prljaskaj je prisustvovala predstavi, a u publici su bili i predstavnici Veleposlanstava Albanije i Kosova u Hrvatskoj.