PLEČNIKOVI DANI U ZAGREBU

Otvorenje Plečnikovih dana, održat će se u srijedu, 14. lipnja 2017. u 19 sati, u Svetištu Majke Božje Lurdske, Zvonimirova 64 u Zagrebu.

Program:

  • 19 sati – Spomen misaposvećena Joži Plečniku u okrilju njegova stvaralaštva, koja će se jedino tom prigodom služiti s originalnim Plečnikovim kaležima i svijećnjacima.
  • Psalam Antonina Dvoržaka:Gospodin je pastir moj, u izvedbi opernog pjevača mag. art. Marka Mandira uz pratnju na orguljama Eve Kirchmayer – Bilić. Psalam će biti izveden za vrijeme spomen mise u čast velikih Plečnikovih djela u Pragu.
  • 19,30 sati – promocija knjižice Jože Plečnik, projekti i realizacije u Hrvatskoj. Priredila Polona Jurinić, recenzent dr. IgorToš.
  • Otvorenje izložbe Irene Gayatri Horvat: Kreposti i mane.Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti Sanda Bajzek. Kompozicija Simona Skalara, napisana posebno za ovu prigodu, Ubi caritas et amor, u izvedbi Marka Mandira.

Kulturni program pripremili su i Slovenci koji žive u Hrvatskoj i Hrvati koji žive u Sloveniji.

Slovenija ove godine obilježava Plečnikovu godinu, povodom 145. obljetnice rođenja i 60. obljetnice smrti velikana slovenske arhitekture, Jože Plečnika, koji je dio svoje stvaralačke baštine realizirao i u Hrvatskoj.

Organizator je Vijeće slovenske nacionalne manjne Grada Zagreba.