PLEČNIKOVA GODINA – POČAST VELIKANU SLOVENSKE ARHITEKTURE

U Zagrebu je središnji događaj sa spomen misom, promocijom knjige i izložbom, održan u crkvi Majke Božje Lurdske. Svečanosti u organizaciji Slovenskoga doma iz Zagreba, Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreb i veleposlanstva Republike Slovenije, nastavit će se na jesen.

U svetištu koje čuva jedino u cijelosti izvedeno Plečnikovo djelo u Zagrebu, okupilo se mnogo članova slovenske zajednice i uglednih gostiju. Spomen misa posvećena Joži Plečniku održana je sa originalnim Plečnikovim svijećnjacima i kaležom. Misu je darovao gvardijan svetišta fra Mate Matić uz koncelebraciju fra Marka Prpe iz Ljubljane te fra Josipa Šimića. Psalam Antonina Dvoržaka, Gospodin je pastir moj otpjevao je operni pjevač Marko Mandir uz pratnju na orguljama Eve Kirchmayer-Bilić; na taj je način naglašena Plečnikova stvaralačka povezanost sa Pragom.

Nakon mise predstavljena je knjižica Polone Jurinić: Jože Plečnik, projekti i realizacije u Hrvatskoj. Recenzent dr. Igor Toš, tom je prilikom govorio o Plečnikovom opusu i njegovom životnom putu. Knjižica je lijepo opremljena, opisane su Plečnikove realizacije i projekti u Hrvatskoj. Svaki projekt je ilustriran pomoću originalnih nacrta. Fotografije kripte crkve Majke Božje Lurdske snimio je Nino Lah.

Plečnikovu večer obogatila je i izložba Irene Gayatri Horvat pod nazivom Kreposti i mane, koju je predstavila kustosica izložbe, povjesničarka umjetnosti Sanda Bajzek. Tom prigodom izvedena je posebno za ovu svečanost napisana skladba Simona Skalara, Ubi caritas et amor u izvedbi Marka Mandira.

Kulturni program pripremili su i Slovenci koji žive u Hrvatskoj i Hrvati koji žive u Sloveniji. Prožimanje slovensko-hrvatskog stvaralaštva ponovno potvrđuje da kultura i umjetnost ne poznaju granice i prepreke. Potvrđena je misao Andreja Hrauskya koji je o Plečnikovoj baštini napisao: »Naša identifikacija i vrednovanje njegova rada nisu ograničeni samo na trenutak u vremenu i prostoru, jer njegov rad dodiruje univerzalnost i bezvremenost, koji su prepoznatljivi svim pozornim promatračima.« (poj)

Izvor: Kulturno društvo slovenski Dom i Vijeće slovenske nacionalnemanjine Grada Zagreba