PJESNICI OSAM NACIONALNIH MANJINA RECITIRALI SVOJE PJESME

Na IV. danima poezije koji se od 9. do 11. prosinca održavaju u Društvenom domu u Zapruđu u Novom Zagrebu, ove godine je domaćin Češka beseda Zagreb, najstarija udruga češke nacionalne manjine u Hrvatskoj osnovana prije 147 godina. Na prvoj večeri festivala nastupili su pjesnici iz redova albanske, bošnjačke, bugarske, češke, mađarske, makedonske, romske i ukrajinske nacionalne manjine, a svatko je recitirao po tri pjesme.

Tim se povodom Juraj Bahnik, predsjednik Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba, i predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, obratio prisutnima:

– Imam čast i drago mi je da vas mogu pozdraviti u ime organizatora ovoga internacionalnog festivala poezije Udruge Rotor i Koordinacije. Otvaraju ga pjesnici koji pišu na jezicima nacionalnih manjina. Pozdravljam vas u ime Češke besede Zagreb i cijele češke nacionalne manjine Grada Zagreba koja je domaćin ove večeri što nam puno znači jer svoje ime možemo istaknuti u večeri u kojoj će ljudi koji budu čitali pjesme dati ono najljepše od sebe u riječi – rekao je Bahnik te istaknuo da su Udruga Rotor i Koordinacija tiskali knjigu poezije.

Među pjesnicima koji su čitali svoje pjesme su: Llilli Koci, Alma Halilović, Diana Glasnova, Ana Dalipovska, Oksana Pinchuk, Marija Meleško, Mykhailo Kamalov… Pjesme makedonskog pisca Nikole Mađirova iz zbirke Premješten kamen čitali su studenti Aleksandar Zeković i Miloš Marić. Nakon programa i dodjele zahvalnica održan je domjenak za sudionike programa.