PJESMOM OVJEKOVJEČENA LJUBICA

Vrazova ljubica 28. festival ljubavne poezije održan je u Samoboru 10. lipnja 2017. gdje je okupio veliki broj ljubitelja poezije i pjesnika koji su čitali ljubavnu poeziju. Ovaj festival održava se već 28. put u Samoboru kao sjećanje na istaknutog ilirista Stanka Vraza i njegov ciklus ljubavnih pjesama Đulabije posvećene nećakinji Ljudevita Gaja, Julijani Cantilly iz Samobora, koju je Vraz volio i u pjesmama nazvao Ljubica.

U prvom dijelu programa „Pjesnici pjesniku“, bio je susret pjesnika na Ljubičinom grobu kod crkve sv. Anastazije u Samoboru, a u drugom je u Samoborskom muzeju održana „Tonovi su zimzeleni borovi, tonovi su susretljivi bolovi“

tradicionalna 28. večer hrvatske ljubavne poezije. Na festivalu je sudjelovao i Brane Senegačnik, slovenski pjesnik, esejist, prevoditelj i profesor s Filozofskog fakulteta u Ljubljani koji je pjesme ljubavne tematike napisao samo za ovu prigodu. Stihove su recitirali poznati hrvatski pjesnici, ali i amateri, uz glazbu Samoborskog gitarističkog ansambla.

Organizator festivala bili su; Pučko otvoreno učilište Samobor, a pokrovitelji su Grad Samobor, Zagrebačka županija i Ministarstvo kulture RH, a partneri: Ogranak Matice hrvatske u Samoboru, Samoborski muzej, Vijeće slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba i Društvo hrvatskih književnika.