PJESMOM I PLESOM ZAPOČELA MANIFESTACIJA DANI ALBANSKE KULTURE

Manifestacija Dani albanske kulture koja se održava od 21. – 27. studenoga u Zagrebu započela je koncertom pjesama i plesova iz Hase KUD-a „Malesori“ iz Prizrena u zagrebačkoj Vidri. Organizator ove manifestacije je Unija Albanaca u Republici Hrvatsko uz potporu Savjeta za nacionalne manjine RH, Ureda za ljudska prava i nacionalne manjine RH i Ermine Lekaj Prljaskaj, saborske zastupnice.

-Kao i svake godine i ove imamo manifestaciju povodom neovisnosti Albanije mi kao dijaspora želimo obilježiti ovaj dan jer puno nam znači bez obzira iz kojeg dijela dolazimo. Mi smo došli većinom s Kosova i iz Sjeverne Makedonije, manji broj je iz Albanije, ali svi smo Albanci. To ima veliko značenje ne samo za nas nego i našu djecu jer time čuvamo našu kulturu i tradiciju i našoj djeci omogućavamo da očuvaju svoj identitet uz integraciju u hrvatsko društvo a da se ne asimiliraju. Našoj četvrtoj i trećoj generaciji rođenoj u Hrvatskoj teže je očuvati našu kulturu, ali mi stariji moramo raditi na tome kroz ovakve manifestacije – kaže Lekaj Prljaskaj.

Predsjednik Unije Albanaca Esad Collaku napomenuo je da se ova tradicionalna manifestacija nastavlja nakon dvije godine stanke uzrokovane pandemijom koronavirusa. – Dane albanske kulture obilježavamo na dva načina: promoviramo svoju kulturu, tradiciju, narodnu nošnju i kuhinju, ali i našu književnost i publicistiku predstavljajući knjige povjesničara i ostalih intelektualaca. Ove godine obilježavamo i 30 godina osnivanja Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj, koja se u početku zvala Zajednica Albanaca, koja je krovna organizacija Albanaca u Hrvatskoj. Ove godine smo malo više ubacili folklora, prikazat ćemo narodne nošnje od doba Ilira do danas, a manifestaciju završavamo narodnom muzikom. Manifestacija se ne održava samo u Zagrebu nego i po hrvatskim županijama i njome usporiti asimilaciju Albanaca u Hrvatskoj. To se događa, ali želimo ovim našim programom to usporiti predstavljanjem naše kulture i duhovne tradicije – rekao je Collaku. Poručio je da prisustvo veleposlanika i općenito albanskih diplomata daje ovakvim manifestacijama još veću vrijednost čime matične države pokazuju da im je stalo do albanskog iseljeništva.