PAVIĆEVIĆEV KONCERT O LJUBAVI

Koncert Marinka Pavićevića “Korota i suša”, održan 4. studenog 2016. u Zagrebačkom kazalištu lutaka, mogao bi biti nazvan i ‘ljubav za ljubav’ jer taj crnogorski kantautor stvara iz ljubavi, živi ljubav i dijeli ljubav, na pozornici i izvan nje. Pavićević je na glazbenoj sceni četrdeset godina, a ovo mu je prvi nastup u Zagrebu što je ostvarenje njegova sna. Oduvijek je, naime, želio nastupiti pred zagrebačkom publikom. Na vrlo emotivnom koncertu otvorio je dušu pred publikom koja je primila te tanane vibracije, koje su uzajamno titrale stapajući izvođača i publiku u jedno biće uronjeno u univerzalnu ljepotu i snagu ljubavi, onakvu za kojom mnogi cijeli život tragaju, a nikad je ne osjete iako im je blizu.

Pavićević je koncert započeo stihovima: “Može slavuj prestati da pjeva, možda nekad i presuši more, ali ljubav umrijeti neće, niti ime moje Crne Gore….” Ovi stihovi su dio pjesme “Korota i suša”, Pavićevićeva životnog djela. Književni kritičari tvrde da se radi o pjesmi koja se pjeva, koja se ne može zaboraviti, koja je postala neraskidivi dio crnogorske duše, koja je za mnoge himna .… Akademik Čedo Vuković je za tu pjesmu izjavio da nitko nikad ništa ljepše nije napisao o Crnoj Gori. Osim ljubavi prema domovini, Pavićević pjeva o ljubavi prema majci i čovjeku općenito. Pavićević je kao kantautor, šansonjer, pjesnik i skladatelj već četrdeset godina na crnogorskoj glazbenoj sceni; ali i slikar, glazbeni urednik, voditelj…. Rođen je 1957. u Nikšiću, diplomirao je slikarstvo na Višoj pedagoškoj akademiji, a živi i stvara u Podgorici. Godinama je bio glazbeni urednik na RTV CG, te urednik i voditelj u Noćnom program Radija Crne Gore. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, te sudionik brojnih festivala.

Publika je bila vrlo oduševljena Pavićevićevim koncertom, na kojem su nazočili i Danilo Ivezić, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, Dušan Mišković, predsjednik Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, Milanka Bulatović, zamjenica predsjednika VCNMGZ, koja je čitala Pavićevićeve stihove, te Ferid Dizdarević, predsjednik BKUD “Sevdah”.

Koncert je održan u okviru programa Dani crnogorske kulture 2016., a organizirali su ga Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb uz potporu Savjeta za nacionalne manjine RH.