OTVORENI DANI BOSANSKOHERCEGOVAČKE KULTURE U ZAGREBU

Sinoć su u Zagrebu otvoreni 9. dani bosanskohercegovačke kulture koji se održavaju u Kinu Europa i trajat će do 29. studenog 2016.. U okviru Dana BiH kulture bit će prikazani igrani, dokumentarni i animirani filmovi, igrane kazališne predstave, promovirane knjige i otvorene izložbe, a bit će i glazbe – sevdaha.

Na otvorenju su nazočili gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, Elizabeta Knorr, voditeljica Službe za promicanje ljudskih prava i ravnopravnosti spolova, odnose s nacionalnim manjinama i vjerskim zajednicama i razvoj civilnog društva Grada Zagreba, Harun Omerbašić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, filmski producent Branko Lustig, glumaci Mustafa Nadarević, Mirjana Karanović, Ksenija Marinković, Senad Bašić, Boris Isaković i Jasna Đuričić, glazbenici Ismet Kurtović i Ibrica Jusić i drugi.

Omerbašić je pozdravio nazočne; gradonačelnika Bandića, predstavnike diplomatskog zbora, saborske zastupnike, predstavnike Gradske skupštine Grada Zagreb, predstavnike braniteljskih udruga, producentske kuće te sve koji su omogućili održavanje Dana BiH kulture i one koji Bosnu osjećaju svojom. Ujedno je čestitao i Dan državnosti BiH koji je 25. studenog.

Bandić je rekao da ga čini sretni pozdraviti zemljake i sugrađane, te da je važno ostati zajedno jer smo upućeni jedni na druge. Također je najavio da će se 9. prosinca 2016. u Hotelu Westin održati humanitarna večer “Majke Srebrnice” organizirana po njegovoj ideji.

Nakon svečanog otvorenja prikazan je film “Dobra žena”, a Karanović je izjavila da joj je čast biti u tu gdje je i da je zadaća umjetnosti spajati dobre ljude, te da joj je životna želja da kulturnom i duhovnom komunikacijom spaja ljude.

Organizator Dana BiH kulture je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.