OTVORENA IZLOŽBA DIMITRIJA POPOVIĆA

Pola stoljeća stvaralaštva akademskog slikara Dimitrija Popovića sažeto je u izložbi «Retrospektiva 1966. – 2016. Misterij metamorfoza» otvorenoj sinoć u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu. Izložba od 340 eksponata, koju je otvorila Nina Obuljen Korižnik, ministrica kulture, izazvala je veliko zanimanje javnosti. Budući da je Dimitrije Popović pripadnik crnogorske nacionalne manjine u Hrvatskoj i crnogorski je umjetnik te je na otvorenju izložbe nazočio i Janko Ljumović, ministar kulture Crne Gore.

Dimitrije Popović je rođen 1951. na Cetinju u Crnog Gori i u Zagrebu je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti 1976.. Imao je brojne izložbe slika, grafika i crteža u zemljama bivše Jugoslavije i u Europi gdje se družio se sa svjetski poznatim likovnim umjetnicima među kojima i glasovitim Salvadorom Dalijem. Popović je autor i nekoliko knjiga te monografija.

Među uzvanicima na otvorenju izložbe bili su i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, Danilo Ivezić, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, Dušan Mišković, predsjednik Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, i predsjednik Kooridinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, te Milanka Bulatović, zamjenica predsjednika VCNMGZ i drugi.

Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba bilo je sudionik realizacije ovog projekta.

Izložba ostaje otvorena do 19. ožujka 2017.