OTVORENA IZLOŽBA BUGARSKOG UMJETNIKA ZDRAVKA JONČEVA

Bugarska zajednica u Hrvatskoj obilježila je 24. svibnja, Dan svete braće Ćirila i Metoda, bugarskog pisma, prosvjete i kulture te slavenske književnosti, izložbom plovdivskog umjetnika Zdravka Jončeva.

U povodu bugarskog praznika 24. svibnja, Nacionalna zajednica Bugara u Hrvatskoj organizirala je samostalnu izložbu plovdivskog umjetnika Zdravka Jončeva. Na otvorenju u najreprezentativnijoj umjetničkoj galeriji u Zagrebu – Kristofor Stanković, predsjednik Nacionalne zajednice Bugara u Hrvatskoj Raško Ivanov istaknuo je kako je ovo prva izložba bugarskog umjetnika nakon 30 godina. Godine 1993., tijekom Domovinskog rata, skupina plovdivskih umjetnika Zaklade “Filipopolis” priredila je izložbu i donirala 36 slika, a sredstva od njihove prodaje bila su namijenjena obnovi povijesne jezgre grada Dubrovnika, oštećene ratom.

Hrvatski likovni kritičar Milan Bešlić u svojem je govoru istaknuo kako je Zdravko Jončev umjetnik naglašenog figurativnog ishodišta i nasljednik tradicionalnog slikarskog postupka koji je obilježio povijest europskog slikarstva. Sa stajališta tematskog interesa umjetnika, mogu se pronaći različiti motivi, kako iz svakodnevnog života, tako i iz podsvjesnog i metafizičkog prostora, kao i iz sfere prožete simboličkim i metaforičkim.

-Samostalna izložba Zdravka Jončeva u središnjem hrvatskom kulturnom prostoru, u Staroj gradskoj vijećnici na Gornjem Gradu, nedvojbeno je vrijedan doprinos suradnji hrvatske i bugarske kulturne i umjetničke zajednice- istaknuo je Milan Bešlić. Kratkim pozdravnim govorom izložbu, organiziranu pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba, otvorio je predsjednik skupštine Joško Klisović. Događaju su nazočili predstavnici Veleposlanstva Republike Bugarske u Hrvatskoj, članovi diplomatskog zbora, bugarske zajednice u Hrvatskoj te predstavnici hrvatskih kulturnih organizacija.