OTKRIVEN SPOMENIK PUŠKINU U ZAGREBU

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je na Bundeku otkrio spomenik Aleksandru Sergejeviču Puškinu, ruskom pjesniku rođenom 6. lipnja prije 217 godina. Uz Bandića su bili Anvar Azimov, veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj, i Oleg Volovik, predsjednik Međunarodne federacije pisaca na ruskom jeziku. Tom prigodom je Polina Velekanova, najmlađa ruska književnica, recitirala stihove Puškinove pjesme “Spomenik podigoh sebi”. A prisutne je pjesmom zabavila međunarodno poznata ruska pjevačica Ksenija Zaharova-Volovik koja je pjevala ruske narodne pjesme.

Otkrivanjem brončane biste Puškinu otvorena je, prema Bandićevim riječima, Aleja pjesnika na Bundeku.

Ovo je i početak kulturne suradnje između Zagreba i Sankt Petersburga za koju je, s hrvatske strane najviše zaslužna Vesna Kusin, zamjenica gradonačelnika. U skaldu s tim i jedan hrvatski književnik, Juraj Križanić dobit će do kraja ove godine spomenik u Rusiji.

Otkrivanju spomenika nazočili su Galina Kovačević, predstavnica ruske nacionalne manjine Grada Zagreba, Elizabeta Knorr, voditeljica Službe za promicanje ljudskih prava i ravnopravnosti spolova, odnosa s nacionalnim manjinama i vjerskim zajednicama i razvoj civilnog društva Grada Zagreba, Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport,

Stjepan Mesić, bivši predsjednik RH, te Gordan Baketa, pomoćnik ministra vanjskih poslova, i drugi uzvanici.