OTKRIVEN SPOMENIK MAĐARSKOM KNJIŽEVNIKU

Mađarski književnik Mór Jókai (1825.-1904.) dobio je spomenik u Aleji pjesnika na Bundek u Zagrebu gdje je Joakijeva bista svečano otkrivena 30. svibnja. Ovaj mađarski pisac čije su knjige prevedene na brojne jezike, između ostalih i na hrvatski, bio je pravnik ali se nikad nije bavio tom djelatnošću. Pisao je drame i romane, te je bio mađarski domoljub.

Spomenik mađarskom piscu zajedno su postavili mađarska Vlada i Grad Zagreb na inicijativu Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, a postavljanje su organizirali Veleposlanstvo Mađarske i Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Jozsef Guzsvany, član Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, začetnik ideje i predsjednik radne skupine postavljanja spomenika, obratio se okupljenima riječima:

– Dragi naši gosti, cijenjeni zagrebački Mađari, dragi hrvatski prijatelji, naše današnje okupljanje pokazuje da u Zagrebu živi mađarska zajednica koja ovdje želi i opstati. A gdje god žive Mađari tamo je i mađarski jezik, a u domu mađarskog jezika je uvijek bilo i bit će mjesta za našeg velikana, pisca Mora Jokaija – rekao je Guzsvany te istaknuo da je 2016. predložio gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću postavljanje ovog spomenika te zahvalio pristunom Bandiću na potpori, kao i Veleposlanstvu Mađraske u Zagrebu.

– Siguran sam da će zajednica Mađara u sjeni ovog spomenika još snažnije čuvati svoj identitet i voljeti Zagreb – rekao je Guzsvany te izrekao nekoliko rečenica iz Jokaijevih romana. Zahvalili su se Mađari svim djelatnicima Grada Zagreba koji su pomogli u postavljanju biste, kao i kiparu Adamu Gyorffyju koji je s Lajosom Gyorffyjem izradio spomenik.

Osim spomenika u Zagrebu, Jokai ima i spomen-ploču u Rijeci postavljenu 2014. kao sjećanje na česti boravak tog pisca u tome gradu i u Opatiji. Jokai je nadahnuće za pisanje nalazio i u Hrvatskoj te je za roman «Tri mamorne glave» inspiraciju pronašao u Dubrovniku.

Govor na otkrivanju spomenika održao je i Csaba Balogh, državni tajnik Ministarstva vanjske trgovine i vanjskih poslova Mađarske, a otkrivanju spomenika prisustvovali su Joszef Magyar, veleposlanik Mađarske u Zagrebu, Robert Jankovics, saborski zastupnik, Zoltan Balaž Piri, predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, i predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika mađarske nacionalne manjine Hrvatske, Imbro Berkeš, predstavnik mađarske nacionalne manjine Zagrebačke županije, i predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije, Maria Ranogajec Komor, predsjednica MKD «Ady Endre», Tibor Littvay, predsjednik Hrvatsko mađarskog društva prijateljstva, Peter Sekereš, tajnik Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, i predstavnici Odreda izviđača Mađara «Zrinyi Miklos» te brojni pripadnici mađarske manjine i njihovi hrvatski prijatelji.