OKRUGLI STOL O PROŠLOSTI I BUDUĆNOSTI NACIONALNIH MANJINA

Povodom Dana Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba i 15. obljetnice donošenja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina te 14 godina od osnutka zagrebačke Koordinacije, održan je danas okrugli stol u Klubu književnika u Zagrebu.

Na njemu su se okupili predsjednici svih koordinacija nacionalnih manjina na državnoj razini, a tema okruglog stola bila je Koordinacija nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj.

Voditelj Zoltan Balaž Piri, predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, i predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika mađarske nacionalne manjine Hrvatske, te tajnik Koordinacije VPNMGZ, je podsjetio na vrijeme osnivanja Koordinacije, a o njenom radu govorio je njen predsjednik Dušan Mišković, koji je i predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika crnogorske nacionalne manjine RH. Mišković je podsjetio na vrijeme u kojem je Koordinacija formirana, te zakone koji su to omogućili.

– Cilj je bio afirmirati manjine kroz kulturu, tradiciju, jezik, turizam i sport, te kroz naše aktivnosti pokazati i podsjetiti na ono što su radili naši preci – rekao je Mišković pritom ističući podršku Grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića te najavljujući da će u skoroj budućnosti Zagreb dobiti Dom nacionalnih manjina.

Na značenje koordinacija za rad nacionalnih manjina osvrnuli su se i Dejan Drakulić, pomoćnik ministra uprave, i Dragana Jeckov, saborska zastupnica srpske nacionalne manjine.

Elizabeta Knorr, pomoćnica pročelnika Sektora za ljudska prava, civilno društvo i nacionalne manjine Grada Zagreba, istaknula je dobru suradnju gradskih struktura s nacionalnim manjinama, važnost njihova angažmana zbog čuvanja vlastitog identiteta, ali i suživota u zajednici. Knorr je istaknula da je Grad Zagreb prepoznao važnost manjinske zajednice, postotak pripadnika nacionalnih manjina u glavnom hrvatskom gradu je 5,26 posto, te da je mnogo inicijativa prema manjinama krenulo iz gradskih struktura i preraslo u obostranu dugogodišnju profesionalnu suradnju.

Sudionici su analizirali zakon i mogućnost osnivanja koordinacija nacionalnih manjina, njihovu praktičnu ulogu i aktivnosti u proteklih petnaest godina, te njihovu ulogu u budućnosti. Ovom prigodom promoviran je i Bilten Koordinacije VPNMGZ koji prikazuje njene aktivnosti tijekom 2016..

Okruglom stolu nazočili su Harun Omerbašić, predsjednik Koordinacije bošnjačke nacionalne manjine RH, Dami Malina, predsjednik Koordinacije češke nacionalne manjine RH, Tome Apostoloski, predsjednik Koordinacije makedonske nacionalna manjine RH, Angel Mitrevski, predsjenik Koordinacije Splitsko-dalmatinske županije, Imbro Berkeš, predsjednik Koordinacije Zagrebačke županije, Rozalija Jakumetović, predsjednica Koordinacije Vukovarsko-srijemske županije, David Dragoljub Orlović, prvi predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, te predsjednici, tajnici i članovi manjinskih vijeća, i predstavnici manjina Grada Zagreba.

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina predstavljala je pomoćnica ravnatelja Behrija Sejfić, a Gradsku skupštinu Grada Zagreba Šefko Omerbašić, predsjednik Odbora za nacionalne manjine Gradske skupštine GZ, dok je Grad Zagreb predstavljao Andrija Petrović, voditelj Službe za nacionalne manjine.