OJ, LIJEPA CRNA GORO

Prirodne ljepote Crne Gore bile su tema tribine, održane 20. veljače 2017. u Crnogorskom domu u Zagrebu, na kojoj je sudjelovao crnogorski akademik Zlatko Bulić.

Crna Gora je u Europi i svijetu poznata po prirodnim ljepotama među kojima se posebno ističe svjetski fenomen rijeka Tara koja teče kroz drugi najdublji kanjon na svijetu, dubine od 1000 do 1300 metara. Od Tarina kanjona dublji je samo Veliki kanjon kroz koji teče Colorado u SAD-e. Zbog čiste vode i ljepote Taru nazivaju i Suza Europe. Crna Gora obiluje i jezerima te brojnim visokim planinama, primjerice Durmitorom, Lovćenom, Maglićem….

Posebnost prirodne ljepote Crne Gore je u tome što se na malom području nalazi mnogo idilične različitosti te bogata flora i fauna. A tko bi o tome više znao od akademika Bulića, izvanrednog člana Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, doktora bioloških znanosti, muzejskog savjetnika i predavača na Odsjeku za geografiju Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore te samostalnog savjetnika-istraživača za ekologiju u Agenciji za zaštitu životne sredine Crne Gore. Bulić je, osim o crnogorskim prirodnim ljepotama, govorio i o važnosti njihova očuvanja te razvijanju ekološke svijesti. Tribinu je organiziralo Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba.