OGLEDALO SJEĆANJA

Galerija Kurija Muzeja Prigorje u Sesvetama bila je večeras mjesto susreta ljubitelja umjetnosti kojima se izložbom Memories predstavila poznata makedonska slikarica prof. dr. Jana Maneva-Čuposka. Izložbu je otvorila ravnateljica Morena Želle, a slikaricu je predstavila profesorica Sandra Stančev Bajzek.

Radi se o osebujnom stvaralaštvu, “ogledalu sjećanja” u kojem Maneva-Čuposka olovkom oslikava emocije koristeći pritom i crno-bijele fotografije, odbačene predmete poput papirnatih podlošaka te sve ono čemu inače ne pridajemo posebnu pozornost u svakodnevnom životu. Umjetnica pronalazi nadahnuće u detaljima koji iskre iz sjećanja i upotpunjuju životni mozaik najtananijim osjećajima. Maneva-Čuposka spaja pomalo apstrakntne umjetničke crteže s amaterskim fotografijama, čineći ih bliskim i razumljivim i onima koji o teoriji umjetnosti ništa ili gotovo ništa ne znaju, ali njenu veličinu i univerzalnost prepoznaju dušom. Stoga će ova izložba, osim velikog broja posjetitelja koje je privukla otvorenjem, izazivati veliko zanimanje tijekom trajanja. Ostaje otvorena do 20. studenog i može se pogledati svaki dan od 10 do 19 sati.

Umjetnica Maneva-Čuposka imala je brojne izložbe u Makedoniji i svijetu, a ovo je prvi puta da izlaže u Muzeju Prigorje. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Skoplju, školovala se i u Parizu i Pragu, a živi i radi u Makedoniji gdje je dekanica i profesorice na Fakultetu umjetnosti i dizajna na Europskom univerzitetu u Skopju.

Na izložbi je bio i Maciej Kaczorowski, otpravnik poslova u Veleposlanstvu Republike Makedonije u Hrvatskoj, koji je istaknuo da se ponosi izložbom slikarice Maneve-Čuposke. Ovaj kulturni događaj posebno značajan i za makedonsku nacionalnu manjinu Zagreba nije propustio ni Tome Apostoloski, predsjednik Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba, a u ime gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bancića, nazočila je Cvijeta Grijak, stručna savjetnica za kulturno-umjetnički amaterizam Gradskog ureda za obrazovanje kulturu i sport.