ODRŽANA SJEDNICA SAVJETA ZA NACIONALNE MANJINE RH

Sjednica Savjeta za nacionalne manjine RH održana je 27. veljače 2019. u Banskim dvorima. Sjednicu je vodio Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH, a prisustvovali su joj članovi Savjeta među kojima ima i saborskih zastupnika; Vladimir Bilek, Furio Radin, Milorad Pupovac, Robert Jankovics i Ermina Lekaj Prljaskaj. Osim članova Savjeta, sjednici su prisustvovali i djelatnici stručne službe.

Na dnevnom redu bile su informacije o prijedlozima programa udruga i ustanova nacionalnih manjina za ostvarivanje programa kulturne autonomije za 2019. godinu pristiglih na Javni poziv, te informacija o isteku mandata dijela članova Savjeta za nacionalne manjine.

Tolnauer je predočio da su udruge i ustanove nacionalnih manjina za ovu godinu predložile programe čija je vrijednost 50.653.000 kuna, te naveo za koje sve programe taj novac traže. Budući da su uskoro izbori za predstavnike nacionalnih manjina, Tolnauer je ukratko podsjetio na to što je napravio Savjet za nacionalne manjine RH u posljednje četiri godine i s kakvim se iskušenjima nosio.

-Zahvaljujem na suradnji članovima Savjeta i saborskim zastupnicima na suradnji. Uz sve nedaće koje nas prate, manjine se više ne može izbrisati iz javnoga i političkoga života ove zemlje iako se neki trude. Okolnosti u kojima smo radili bile su otežane govorom mržnje. Također je činjenica da smo radili u medijskom i političkom prostoru u kojem je vladala alternativna istina, ali mislim da smo se dobro nosili s time – rekao je Tolnauer. Također je govorio o pripremi za skorašnje izbore za predstavnike nacionalnih manjina te uputama vlade RH za njihovu provedbu.