ODRŽANA LJETNA ŠKOLA ALBANSKOG JEZIKA

Učenici nastave albanskog jezika iz Zagreba, Osijeka i Đakova sudjelovali su na ljetnoj školi albanskog jezika koja je održana u Savudriji. U sedam dana ljetne škole učenici su naučili i proširili znanje, ali se i zabavljali u jezičnim, literarnim, glazbenim, likovnim, sportskim i dramskim radionicama. Razvijali su interes za korištenje albanskog jezika i književnosti u svim uvjetima i okolnostima komuniciranja, proširili i produbljivali spoznaju i pozitivne stavove za albansku kulturu kao sastavni dio europske i svjetske civilizacije.

Održana je i umjetnička večer na kojoj su učenici defilirali u albanskim narodnim nošnjama uz albanske pjesme. Učenica Ridola vodila je program, Metin i Omar su recitirali, Lea i Marta pjevale, Jani je radio gimnastičke vježbe, dok su učenice Eltrina i Lorenda iz Zagreba, te Ridola, Arleta, Alzana, Rina i Adea iz Đakova otplesale plesove Rugove i Shote.

Na radionicama su obrađivali teme o prirodi, životinjama, nacionalnim simbolima, albanskom jeziku o čemu su učenici govorili, pjevali pjesme, recitirali i crtali. U natjecanju u likovnom programu pobijedili su Metin, Šimun i Armela te u drugoj skupini Lea, Adea i Alzana. Svake večeri, uz umjetnički program, djeca su gledala i albanske filmove za djecu. Također, učenici su natjecali i igrali zagonetke, albanske narodne igre i sportske igre. Izveli su i dvije dramatizacije na albanskom jeziku.

Voditeljica ljetne škole bila je učiteljica Melita Orešković, a nastavnik Mendu Imeri vodio je radionice, učenike je pratilo i nekoliko asistenata. Učitelji, predavači i asistenti volontiraju i daju dragocjeni doprinos da albanska djeca razvijaju i očuvaju nacionalni identitet kroz jezičnu, književnu, glazbenu, likovnu i dramsku radionicu. Ljetnu školu financiralo je Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, a djelomično i roditelji učenika.