ODRŽAN SEMINAR „MEDIJI I NACIONALNE MANJINE U REPUBLICI HRVATSKOJ – ZAŠTITA MANJINA I ULOGA MEDIJA U DEMOKRATIZACIJI HRVATSKOG DRUŠTVA„

Izvor: nacionalne-manjine.info

Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske u suradnji sa Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, održao je 15. lipnja 2016. godine u Opatiji Seminar „“Mediji i nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj – Zaštita manjina i uloga medija u demokratizaciji hrvatskog društva „.

Seminar su otvorili ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina mr.sc. Branko Sočanac i predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer.

Na seminaru se raspravljalo o pitanjima zastupljenosti manjinskih tema u programima radija i televizije na državnoj regionalnoj i lokalnoj razini, kao i tiskanim medijima te važnosti uloge medija u očuvanju društveno-kulturnih vrijednosti manjinskoga identiteta. Glavni naglasci su stavljeni na važnost suzbijanja stereotipa i govora mržnje na društvenim mrežama i u elektroničkim medijima te ulozi medija u jačanju svijesti o poštivanju i razumijevanju drugog i drugačijeg, razvijanju tolerancije, osjetljivosti na pojave diskriminacije i nepoštivanja ustavnih i zakonskih prava pripadnika nacionalnih manjina u hrvatskom društvu.

Ostvarivanje prava nacionalnih manjina na pristup javnim medijima od presudnog je značaja za promicanje ravnopravnosti manjina, stvaranje tolerancije i promicanje suživota s većinskim narodom te očuvanja manjinskog kulturnog identiteta, zaključeno je na seminaru. Također je istaknuto da su mediji dužni doprinositi promicanju i poštivanju temeljnih ljudskih prava i sloboda, razumijevanju, poštivanju različitosti, demokratskim dosezima i razvijanju kulture dijaloga kako bi nacionalne manjine postale prihvaćene u društvu kao ravnopravni članovi i subjekti društvenih događanja.

Uz ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina mr.sc. Branka Sočanca i predsjednika Savjeta za nacionalne manjine Aleksandara Tolnauere na seminaru su govorili i prof. dr. sc. Siniša Tatalović i prof.dr.sc. Gordana Vilović sa Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, Suzana Kunac iz Agencije za elektroničke medije te Branka Mandić sa Hrvatske radio-televizije.