OBJAVLJENA KNJIGA O MAĐARIMA U DOMOVINSKOM RATU

Prva knjiga o sudjelovanju Mađara u obrani Hrvatske pod nazivom „Mađari u Domovinskom ratu” autora doc. dr. sc. Filipa Škiljana predstavljena je 13. studenog u Mađarskom kulturnom društvu „Ady Endre” u Zagrebu. Knjiga je nastala na inicijativu Zoltana Balaža Pirija, predsjednika Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba.

– O sudjelovanju Mađara u Domovinskom ratu do današnjih dana nije bila napisana knjiga, napisani su tek poneki članci i memoari, ali nije napisan niti jedan cjelovit tekst. Vijeće mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba odlučilo je angažirati znanstvenika Filipa Škiljana s Instituta za migracije i narodnosti da napiše knjigu o Mađarima u Domovinskom ratu koju vam danas želimo predstaviti – izjavio je Balaž Piri.

Škiljan je ispričao što je sve morao učiniti tijekom pripreme pisanja knjige da bi prikupio informacije koje nisu bile arhivirane na jednom mjestu.

-U vrijeme kada sam se bavio istraživanjem Mađara na području središnje Hrvatske i kada sam radio knjigu o Mađarima u Zagrebu nisam mogao ni zamisliti da bih mogao biti angažiran da napišem knjigu o Mađarima u Domovinskom ratu. Naime, Domovinski rat je bila tema kojom se nisam uopće bavio osim pisanja jedne manje knjižice o mjestu Pokupsko u Domovinskom ratu. Zoltan me je tako zamolio da napišem knjigu o stradanjima Mađara u Domovinskom ratu potaknut činjenicom što o stradanju mađarske nacionalne manjine u Hrvatskoj do tada nije pisano – rekao je Škiljan.

Nakon promocije knjige otvorena je izložba obiteljskih fotografija Ferenca Kovacsa, Mađara branitelja Vukovara, koji je govorio o stradanju svojih sunarodnjaka i svojem zatočeništvu nakon zarobljavanja. Kovačev govor o proživljenim strahotama do suza je ganuo većinu prisutnih u dvorani.

Promociji su prisustvovali ministar branitelja Tomo Medved, saborski zastupnik Robert Jankovics, pukovnik Laszlo Szendroi, vojni izaslanik Mađarske, Anita Györei, druga savjetnica i stalna zamjenica veleposlanika Mađarske u RH, Peter Sekereš, tajnik VMNMGZ, Tibor Littvay, predsjednik Hrvatsko-mađarskog društva, Marika Ranogajec, predsjednica MKD „Ady Endre”, Tanja Kasumović, savjetnica u Gradskom uredu za branitelje Grada Zagreba, Juraj Bahnik, predsjednik Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba, i predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, Imbro Berkše, predstavnik mađarske nacionalne manjine Zagrebačke županije, te brojni pripadnici mađarske zajednice Zagreba.