OBITELJI BERNOULLI DALA OSAM MATEMATIČARA

Društvo mađarskih znanstvenika i umjetnika u Hrvatskoj je u dvorani MKD-a „Ady Endre” u Zagrebu u okviru Mađarske tribine održalo predavanje – Bernoulli család (obitelj Bernoulli). Radi se o obitelji matematičara, u tri generacije; u obitelji Bernoulli bilo je osam izvrsnih matematičara, a najpoznatiji među njima bili su Jacob, Johann i Daniel. Svi su značajno utjecali na razvoj matematike; Jacob i Johann su se bavili diferencijalnim jednadžbama i varijacijskim računom, a Daniel je utemeljio matematičku fiziku.

Predavanje na mađarskom jeziku održao je dr. sc. Tibor Pogány, profesor na Pomorskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, i predavač na Institutu za primijenjenu matematiku Sveučilišta Stari Budim (Óbudai Tudományegyetem) iz Budimpešte.
Poslije predavanja tijekom skromnog domjenka pružila se prilika za neformalne razgovore i prijateljsko druženje. Suorganizatori tribine, koja su održava jednom mjesečno, su Mađarsko kulturno društvo „Ady Endre“ i Vijeće mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba.