OBILJEŽENA OBLJETNICA BITKE KOD SIGETA

Na Mađarskom pikniku održanom danas na Bundeku u Zagrebu okupili su se Mađari Zagreba i Zagrebačke županije na obilježavanju 450. obljetnice Bitke kod Sigeta.

Ove godine obilježava se godina Nikole Šubića Zrinskog, hrvatskog bana i vojskovođe, gospodara Međimurja i zapovjednika Mađarske južno od Dunava, koji je hrabro poginuo 7. rujna 1566. braneći s tri tisuće vojnika mađarski Siget od stotinu tisuća vojnika turskog sultana Sujemana I.. Prije te bitke Zrinski je od svojih vojnika, Hrvata i Mađara, tražio odanost do smrti. Trideset i tri dana branili su grad koji je turska vojska na kraju zapalila vatrenim bombama. Svi su poginuli, Siget su Truci osvojili, ali zbog vrlo velikih gubitak nisu imali snage za daljnji pohod na Europu.

Zoltan Balaž Piri, predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, predsjednik Koordinacije mađarske nacionalne manjine Hrvatske, i tajnik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, pozdravio je nazočne i podsjetio na povijesnu bitku i višestoljetno zajedništvo Mađara i Hrvata.

– Želim zahvaliti Gradu Zagrebu i gradonačelniku Milanu Bandiću koji su omogućili organiziranje ovog događaja za Mađare. Zagreb i Budimpešta su gradovi prijatelji, kao što su oduvijek prijatelji i Hrvati i Mađari. Živimo multietičnost i multikulturalnost – rekao je Balaž Piri.

Ispred veleposlanstva Mađarske, i veleposlanika Joszefa Magyara, nazočne je pozdravio Dinko Šokčević, direktor Mađarskog instituta u Zagrebu, posebno ističući Milana Bandića i Roberta Jankovicha, kandidata za zastupnika mađarske manjine u Hrvatskom saboru.

– Obljetnica Sigetske bitke je jedna od najljepših stranica zajedničke mađarsko-hrvatske povijesti. Pokazali smo da možemo zajedno napraviti značajna djela. Nikola Zrinski Sigetski i njegova vojska su napravili veliki pothvat, zaustavili su sultana Sulejmana I. u njegovu pohodu na Beč, a smrt Zrinskoga je moralna pobjeda. Mađarsko-hrvatski odnosi u Sigetu su izuzetno dobri. Od prije 450 godina povezuje nas i daje nam primjer Nikola Zrinski da mi Mađari i Hrvati možemo dobro surađivati – rekao je Šokčević.

Publici se obratio i Milan Bandić ističući da se treba odreći floskula suživota jer život ili postoji ili ne postoji, a – živjeti zajedno možemo.

– U Zagrebu živimo zajedno i zato smo ovaj grad napravili po mjeri čovjeka i od srca vam se zahvaljujem. Nacionalne manjine su bogatsvo jedne države i stupanj razvijenosti demokracije mjeri se i po tome kolika su prava manjina. Najveći moj uspjeh u ovih 16,5 godina je da je Zagreb multinacionalan, multikulturalan i multikonfesionalan grad. To je naše najveće djelo. Zagreb je europska metropola – rekao je Bandić.

Izvršni predsjednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske Robert Jankovich se zahvalio gradonačelniku Zagreba i Gradu Zagrebu na proslavi i sjećanju 450. obljetnice Bitke kod Sigeta, najsjajnije obljetnice zajedničke povijesti Mađara i Hrvata.

– Tadašnji junak, vođa, 3.000 vojnika koji su branili Siget, Nikola Šubić Zrinski ili Zrinyi Miklos, kako ga mi Mađari zovemo, nije se sa svojom vojskom predao ni kad su Turci spalili Siget. Zrinski je rekao: ”Bog je visoko, a kralj je daleko” i junački poginuo. Tih 33 dana opsade Sigeta su najslavniji dani zajedničke povijesti Mađarske i Hrvatske koje su zajedno branile Europu od Turaka. Izgubile su Siget, ali su obranile Europu kakvu danas poznajemo. Hvala im na tome. Nasreću, 450. godina kasnije, mi se ne borimo za Europu mačem nego kemijskom olovkom na dan izbora. Pozivam svoje sunarodnjake da se odazovu i odlučimo u kojem smjeru naša zajednica treba ići dalje. Smatram da je sazrelo vrijeme za neke promjene unutar naše zajednice i za mlađe ljude koji mogu napraviti mnogo za Mađare u Hrvatskoj, a tako i Mađare u Zagrebu – rekao je Jankovich kojemu je cilj, ako dobije izbore, osigurati sredstva da mađarske udruge diljem Hrvatske mogu realizirati svoje programe na očuvanju jezika, identiteta i običaja.

-Nama je vrlo važno školstvo na mađarskom jeziku, imamo četiri škole na mađarskom jeziku u Slavoniji i Baranji, i ako nam to bude ugroženo nije sigurno da ćemo za 50 godina imati mađarsku zajednicu čija prava možemo braniti u Hrvatskoj – rekao je Jankovich.

Mađarski piknik na Bundeku, uz potporu Grada Zagreba, organiziralo je Vijeće mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, a osim spomentuih aktera proslave, nazočili su i Elizabeta Knorr, voditeljica Službe za promicanje ljudskih prava i ravnopravnosti spolova, odnose s nacionalnim manjinama i vjerskim zajednicama i razvoj civilnog društva Grada Zagreba, i Imbro Berkeš, predstavnik mađarske nacionalne manjine Zagrebačke županije i predsjednik Koordinacija vijaća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije, Peter Sekereš, tajnik Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, te mnogi drugi Mađari.

Obilježavanje obljetnice Bitke kod Sigeta, na kojem će sudjelovati predsjednici Mađarska i Hrvatska, a najavljen je i dolazak predsjednika Turske, održat će se 7. rujna 2016. u mađarskom gradu Sigetu.