OBILJEŽENA 28. OBLJETNICA STRADANJA BOGDANOVACA I DAN POGINULIH BRANITELJA ALBANACA U DOMOVINSKOME RATU

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježena je 28. obljetnica stradanja civila i branitelja Bogdanovaca i Dan poginulih branitelja Albanaca u Domovinskom ratu. U Crkvi sv. Leopolda Mandića u Bogdanovcima održana je Sveta Misa za poginule branitelje i civilne žrtve, a kod spomen-obilježja bogdanovačkim mučenicima održan je svečani program.

Žrtvama su odali počast članovi obitelji poginulih i nestalih, Ante Deur, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, saborska zastupnica Marijana Balić, izaslanik ministra branitelja Stjepan Sučić, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić sa suradnicima, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata i brojni drugi.

– Ne smijemo zaboraviti ni doprinos albanske zajednice koja je izgubila devet ljudi braneći svoje domove. Ne smijemo dopustiti da se zaboravi ono što se dogodilo u Bogdanovcima i da djeca koja su budućnost ovoga mjesta rastu u neznanju – poručio je Marko Barun, načelnik Općine Bogdanovci.
Prema riječima Easda Collakua, predsjednika Udruga Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu, Hrvatsku je 1991. godine branilo 2.867 dragovoljca Albanaca, 87 je poginulih, a 36 ih se vodi nestalima.