OBILJEŽEN DAN SV. ĆIRILA I METODA

Povodom Dana sv. Kirila i Metodija, koji Makedonci obilježavaju 24. svibnja, večeras je u dvorani Toše Proeski Kulturno-društvenog centra CO sv. Zlate Meglenske u Zagrebu, prof. dr. sc. Maja Jakimovska-Tošić, s Univerziteta svetog Kirila i Metodija u Skoplju, održala predavanje o „Ćirilometodskom kulturnom nasljeđu u Makedoniji i njegovu značenju za suvremenu Europu“.

Predavačicu je najavila Zorica Velinovska, članica Savjeta za nacionalne manjine RH, i članica Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba koje je organiziralo predavanje. Velinovska je istaknula bogatu znanstvenu međunarodnu karijeru Jakimovska-Tošić čiji je predmet proučavanje edukativni i kulturni rad sv. Ćirila i Metoda.

Predavanju su prisustvovali predstavnici Veleposlanstva Sjeverne Makedonije u Hrvatskoj, Lena Đapić, predstavnica makedonske nacionalne manjine Zagrebačke županije, dr. sc. Borjana Prošev-Oliver, viša lektorica na Katedri za makedonski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Ivica Baković, docent na Katedri za makedonski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Andreja Radošević, viša znanstvena suradnica Staroslavenskog instituta u Zagrebu, članovi Zajednica Makedonaca u RH, MKD Ohridski biser – Zagreb, te  pripadnici makedonske manjine u Zagrebu.