OBILJEŽEN DAN POLJSKO-MAĐARSKOG PRIJATELJSTVA NA SVEUČILIŠTU U RIJECI

Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci bio je domaćin svečanog obilježavanja Dana poljsko-mađarskog prijateljstva koji se obilježava 23. ožujka. Ovaj dan proglasili su mađarski i poljski parlamenti 2007. simbolom dugogodišnjeg prijateljstva i suradnje između dviju zemalja. Otad se svake godine 23. ožujka obilježava nizom posebnih programa diljem obje zemlje.

U organizaciji Lektorata za mađarski i Lektorata za poljski jezik, program je oplemenjen brojnim zanimljivim aktivnostima. Veleposlanik Republike Poljske Paweł Czerwiński i veleposlanik Mađarske dr. Csaba Demcsák, zajedno s prodekanom za znanost i međunarodnu suradnju Filozofskog fakulteta, prof. dr. sc. Lucom Malatestijem, srdačno su pozdravili sve prisutne.

Lektorice mađarskog jezika Eszter Tamaskó i poljskog jezika Agnieszka Rudkowska predstavile su svoje lektorate, naglašavajući važnost učenja jezika i promicanja kulturne raznolikosti. U sklopu programa je na Filozofskom fakultetu otvorena trojezična izložba o gradovima prijateljima između Poljske i Mađarske, koja je privukla veliku pažnju posjetitelja.

Umjetnički dio programa obogatio je nastup Fanni Tutek-Hajnal, talentirane Rječanke podrijetlom iz Mađarske, koja je na klaviru izvela skladbu poljskog skladatelja ističući tako kulturološku povezanost između dviju zemalja.

Nakon toga okupljeni su sudjelovali u zabavnom i poučnom kvizu o poljsko-mađarsko-hrvatskim vezama čime su dodatno produbili razumijevanje i prijateljstvo između tri naroda. Kviz je bio popraćen kratkim tečajem tradicionalnih poljskih i mađarskih plesova. Na kraju službenog dijela programa, sudionicima kviza uručene su zaslužene nagrade, a atmosfera je bila ispunjena osjećajem veselja i prijateljstva.

Ovaj događaj nije samo obilježavanje povijesnih veza između Mađarske i Poljske, već i prilika za jačanje međunarodne suradnje i prijateljstva između ovih dviju zemalja i Hrvatske. Nadamo se da će ova inicijativa nastaviti rasti i doprinositi promicanju dijaloga, razumijevanja i zajedništva među narodima diljem Europe i svijeta.