NOVIM ODMEVOM SLOVENCI ISPRATILI STARU GODINU

Promocijom 60. broja Novog odmeva, i proslavom 20. godišnjice izlaženja te novine, održanom 30. prosinca 2016. u Slovenskom domu u Zagrebu, pripadnici slovenske nacionalne manjine Zagreba realizirali su posljednji od svojih ovogodišnjih planova.

Darko Šonc, predsjednik Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba, podsjetio je na nastajanje novine. Idejni začetnik Novog odmeva je 1996. bio Silvin Jerman, prvi broj je objavljen u prosincu, a u redakciji su se okupili suradnici koji uopće nisu imali novinarskog iskustva. Šonc je bio jedan od devet novinara u prvoj redakciji Novog odmeva (Novog odjeka) dok je postojala samo jedna rubrika koja se zvala Slovenski dom i teme su se odnosile na kulturu. Poslije su uvedene nove rubrike, a teme su danas raznovrsne.

Slovenska zajednica u Hrvatskoj imala je i ranije novinu koja se zvala Odmev čiji je prvi broj objavljen davne 1929., a naslijedio ga je Novi odmev koji danas izlazi na 40 stranica. Najvažniji cilj redakcije je u skoroj budućnosti privući mlade suradnike i osvježiti novinu.

Ovom prigodom članovi prve redakcije Novog odmeva: Ivica Kunej, Polona Jurinić, Miroslava Marija Bahun, Darko Šonc, Ilinka Todorovski i Irena Hribar dobili su zahvalnice, dok su neke dodijeljene posthumno.

Nakon promocije održan je domjenak iliti veselo opraštanje od stare godine na kojem je svirala skupina Računajte na nas, a održana je i tombola na kojoj je svatko nešto dobio. Organizator veselog druženja bio je Slovenski dom Zagreb.