NIŠTA NIJE UKUSNIJE OD ELBASAN TAVE KRALJICE TEUTE

Dani albanske kulture u Karlovačkoj županiji održani 26. listopada u Zorinom domu u Karlovcu pokazali su svu raskoš tradicionalne albanske kuhinje, ali i folklora. Pripadnici albanske nacionalne manjine te županije gastronomski su se vratili 2200 godina unazad i uživali u omiljenom jelu ilirske kraljice Teute – elbasan tavi, kuhanopečenoj janjetini u jogurtu. No bilo je to samo jedno od brojnih autohtonih albanskih jela, na stolu se našlo mnogo slanih i slatkih jela poput lečenika, kukuruznog kruha s raštikom, maslinovim uljem i sirom, flije, tespišta, rovanije, gurabija, zimskih ćufti, raznih pita, nekoliko vrsta baklave i ostalih slastica. Većinu hrane pripremile su Albanke s područja Karlovačke županije, nešto i albanski pekari, a sva je pripremana pod pekom ili u krušnoj peći. Kako uz dobru hranu ide i dobra glazba, tako je na Danima albanske kulture koncert održao folklorni ansambl „Prizreni“ pa je ugođaj bio potpuno albanski, gotovo kao u rodnom kraju u matičnoj domovini.

Organizatori ove manifestacije bili su Zajednica Albanaca Karlovačke županije čji je predsjednik Besir Ziberi i Vijeće albanske nacionalne manjine Grada Karlovca, a suorganizatori saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj i Unija Albanaca Republike Hrvatske.

Marijeta Collaku, predsjednica Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Karlovca, izjavila je da ova manifestacija važna kako bi Albanci građanima Karlovca približili svoju kulturu i tradiciju te bili još bolje prihvaćeni.

Govoreći o albanskoj tradiciji Esad Collaku, predsjednik Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj, istaknuo je da se u albanskom folkloru još rabe neki instrumenti kao i u vrijeme Ilira, te da su folkloraši iz Prizrena otplesali plesove iz svih krajeva gdje Albanci žive; Kosova, Albanije i Makedonije. Osim folklora, Collaku dobro poznaje i albansku kuhinju pa je pojasnio na koji način su pripremljena jela, te da se neka, poput flije, peku više od tri sata.

Manifestaciji su prisustvovali veleposlanik Kosova u Hrvatskoj Gezim Kasapolli, veleposlanik Albanije u Hrvatskoj Riza Poda, Ishak Hodžić, član Savjeta za nacionalne manjine RH, Shuip Ziberi, vijećnik Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba, te pripadnici albanske nacionalne manjine Karlovca i okolnih mjesta. Ali bilo ih je i iz drugih krajeva Hrvatske, tako da je ova manifestacija od lokalnog prerasla i u nacionalni manjinski događaj.