NIJE LAKO IZ OCEANA IZDVOJITI KAPI

Knjiga Zemlja u jeziku hrvatskog književnika Petra Gudelja predstavljena je 12. listopada u Crnogorskom domu u Zagrebu. Program je vodio Dušan Mišković, predsjednik Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, a sudjelovali su autor Gudelj, crnogorski književnik Miraš Martinović koji je knjigu uredio, i Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

Mišković je najprije dao riječ Dekoviću koji je izrazio zadovoljstvo suradnjom Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore s Vijećem CNMGZG, a potom se prisutnima obratio Gudelj. – Ovo je knjiga Miraša Martinovića, moja je samo japija (građa). On je od tog materijala napravio kuću sebi i svojim prijateljima i kako ju je napravio neka tako u njoj i stanuje. Nazvao ju je imenom moje jedne pjesme Zemlje u jeziku – rekao je Gudelj i potom izrecitirao spomenutu pjesmu. Gudelj je rođen u Podosoju 1933., školovao se u Bihaću, Šibeniku, Mostaru i Sarajevu te diplomirao komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Uvršten je u više antologija poezije i pjesama u prozi, napisao je velik broj scenarija za dokumentarne filmove, a bio je i glavni scenarist u filmu Vrulja u vrulji (1996.). Živi u Baškoj Vodi i ima nakladničku kuću.

Martinović je o knjizi napisao: „Pred nama je Petar Gudelj, jedan od najvećih hrvatskih i južnoslovenskih pjesnika. Pjesnik koji je malim stvarima i događajima, viđenjima i vizijama, snovima, podario univerzum. Sve što je ušlo u njegovu pjesmu ušlo je u vječnost. Petar je svemu na što se osvrnuo ili na što je pogledao podario dugo trajanje. Ni naslov ove knjige – Zemlja u jeziku nije slučajan. Nametnuo se posve prirodno. Sve što živi na zemlji i u zemlji, a sve je na njoj ili u njoj, dobilo je svoj jezik, poseban, univerzalan, svoje značenje i zračenje. Iz svakog stiha zrači vječnost i svjetlost. Jezik koji ne može umrijeti…“ A na predstavljanju knjige Martinović je rekao: – Želio sam, a nije lako bilo sačiniti izbor iz poezije Petra Gudelja, iz oceana izdvojiti kapi kad svaka izdvojena kap čini ocean. Ovdje nikad niste sigurni jeste li uradili pravu stvar, jeste li izdvojili pjesme koje zaslužuju biti izdvojene…

Knjiga je objavljena u nakladi Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, Centra za kulturu Tivat, Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore i Skener studija, a promociju je organiziralo Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba.