NEZABORAVNA “BIJELA SVITANJA“

U Samoborskom muzeju u Samoboru 24. studenog održana je kulturna manifestacija Racinov dan “Bijela svitanja“ povodom 78. obljetnice izdavanja zbirke poezije u organizaciji MKD „Ohridski biser“ iz Zagreba i Zajednice Makedonace u RH.

Pjesnik Kočo Racin, pravim imenom Kosta Apostolov Solev, je kao utemeljitelj moderne makedonske književnosti iznimno važan u povijesti makedonske književnosti. U kratkom životu (1908.- 1943.) pisao je pjesme, novele, književnu kritiku i romane. Živio je kao ilegalac, bio je član SKOJ-a, u Velsu, Skoplju, Beogradu i Zagrebu. U Samoboru je objavio zbirku Bijela svitanja (Beli mugri, 1939), tiskanu ilegalno u kojoj su 23 pjesme koje su imale velikog utjecaja na makedonsko pjesništvo. Zbirka Beli mugri se smatra temeljem makedonskog pjesničkog modernizma. Racin je poginuo je kao partizan, u nerazjašnjenim okolnostima, na planini Lopušnik, i ostavio nekoliko nedovršenih književnih djela.

Na Racinov spomenik u Samoboru položeni su vijenci, a o književnom radu govorio je prof. Vasil Tocinovski, a ovoj su manifestaciji prisustvovali Tome Apostoloski, predsjednik Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba, Blagoje Šteriov, predsjednik MKD «Ohridski biser», počasni predsjednik ZMURH-a dr. Nikola Grozdanovski, Miroslav Milonić, direktor Samoborskog muzeja, Nada Zidar Bogadi, Ermila Pozaić i Jitka Stanja Brdar, savjetnice iz Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Luka Kazimović, povjesničar i kustos, Milan Šoić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora, Elena Ristova koja je čitala stihove Koče Racina, glumica Kostadinka Velkovska, izaslanica gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

U programu je sudjelovao i pjevački zbor «Momi biserni» iz Zagreba s voditeljem Safudinom Alimovskim, te je publika osim u makedonskoj poeziji uživala i u glazbi. Zagrebački Makedonci svake godine organiziraju u Samoboru manifestaciju posvećenu Koči Racinu te na taj način povezuju Makedoniju i Hrvatsku, makedonsku i hrvatsku kulturu i čuvaju svoje duhovno kulturno nasljeđe za buduće generacije.