NERASKIDIVA VEZA S DOMOVINOM

Mađari grada Zagreba i Zagrebačke županije okupili su se 21. kolovoza 2016. u Crkvi svetog Marka u Zagrebu na Svetoj Misi održanoj povodom blagdana Svetog Stjepana, prvog ugarskog kralja. Sveti Stjepan je mađarski svetac zaštitnik, a svecem je proglašen 1083. godine. U povijesti je, osim upravljanjem Mađarskom, ostavio trag i time što je u svoje kraljevstvo doveo benediktince radi širenja kršćanstva. Istog dana kad je u Zagrebu slavljena Sveta Misa, u Mađarskoj je održano veličanstveno slavlje Svetog Stjepana na kojem je nazočio i zagrebački kardinal Josip Bozanić. Tog dana su hrvatski Mađari u potpunosti bili duhovno povezani s domovinom jer je Svetu Misu u Crkvi svetog Marka slavio mađarski svećenik Balazs Sajni na mađarskom jeziku. Poslije su se pripadnici mađarske nacionalne manjine i njihovi gosti družili u prostorijama MKD “Ady Endre”.

Zagrebačkim Mađarima koje predstavlja Zoltan Balaž Piri, predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika mađarske nacionalne manjine Hrvatske, i tajnik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, su se pridružili i Mađari Zagrebačke županije i njihov predstavnik Imbro Berkeš.

Balaž Piri je na mađarskom jeziku pozdravio nazočne među kojima je bila i Jelena Pavičić Vukičević, potpredsjednica Zagrebačke skupštine Grada Zagreba, izaslanica Milana Bandića. Gradonačelnikov izostanak opravdala je njegovom zauzetošću obilaskom Lijepe Naše.

Pavičić Vukičević je kazala kako podupire manjine u očuvanju jezika, te naglasila da jezik, kulturnu baštinu i kulturnu različitost treba njegovati. Osvrnula se i na zajedničku povijest Mađara i Hrvata, kao i na sadašnju suradnju koja je obostrano korisna i pridonosi vjerodostojnosti europskog Zagreba. Proslavi je nazočila i Elizabeta Knorr, voditeljica Službe za promicanje ljudskih prava i ravnopravnosti spolova, odnose s nacionalnim manjinama i vjerskim zajednicama i razvoj civilnog društva Grada Zagreba.

Ovaj događaj koji će hrvatskim Mađarima ostati u vrlo lijepom sjećanju su organizirali Vijeće mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba i MKD “Ady Endre”.