NEMA SLAVLJA BEZ ČARDAŠA

Povodom 15 godina rada Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba 2. lipnja u hotelu Internacional održana je Mađarska večer na kojoj su se okupili vijećnici, bivši i sadašnji članovi MKD-a «Ady Endre» te ostali pripadnici mađarske zajednice u Zagrebu. Radi se o tradicionalnom godišnjem okupljanju koje organiziraju Vijeće mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba i MKD «Ady Endre», na koje zagrebački Mađari pozivaju i predstavnike gradskih institucija.

Predsjednik Vijeća Zoltan Balaž Piri pozdravio je prisutne riječima: – Zahvalan sam na timskom radu vijećnika, sretni smo što obilježavamo 15 godina postojanja Vijeća i 86 godina postojanja MKD «Ady Endre». Sretni smo također što mlade generacije Mađara u Zagrebu pokazuju interes za sudjelovanje u našim programima; kulturnim, sportskim, izviđačkim… Hvala i Gradu Zagrebu na podršci koju nam pruža – rekao je Balaž Piri koji je i predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika mađarske nacionalne manjine Hrvatske, te tajnik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba.

Najznačajniji uzvanik na proslavi bio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji je okupljene pozdravio na mađarskom jeziku, a potom na hrvatskom izjavio: -Moj najveći projekt i uspjeh na mjestu gradonačlenika je taj što je Zagreb postao multikulturalni i multietnički grad – rekao je Bandić.

Mađarska večer je uz glazbu potrajala do ponoći, a veseli ugođaj stvorio je mađarski orkestar Tripolski iz Vojvodine. Plesao se nezaobilazni čardaš, a dvjema članicama «Ady Endre» koje su slavile rođendan, jednoj je bio 73. a drugoj 80., uručeno je cvijeće.

Balaž Piri je uručio i zahvalnice predstavnicima institucija i članovima Vijeća za dugogodišnju potporu i rad, a dobili su ih; gradonačelnik Bandić, Elizabeta Knorr, pomoćnica pročelnika Sektora za promicanje ljudskih prava, civilno društvo i nacionalne manjine Grada Zagreba, te Peter Sekereš, tajnik Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Među uzvanicima bili su; ravnatelj Mađarskog instituta u Zagrebu Janos Dezso kao izaslanik mađarskog veleposlanika u Zagrebu, Andrija Petrović, voditelj Službe za nacionalne manjine Grada Zagreba, Imbro Berkeš, predstavnik mađarske nacionalne manjine Zagrebačke županije, i predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije, Shuip Ziberi, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba, Raško Ivanov, predstavnik bugarske nacionalne manjine Grada Zagreba, i predsjednik Nacionalne zajednice Bugara u Hrvatskoj, te Galina Kovačević, predstavnica ruske nacionalne manjine Grada Zagreba.