NACIONALNOM GLAZBOM OBILJEŽEN DAN KOORDINACIJE

Izvrstan glazbeni program je ono po čemu će uzvanici pamtiti proslavu Dana Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba održanu 4. prosinca 2016. u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskoga. Na tom su se događaju okupili brojni predstavnici nacionalnih manjina, a neki od njih sudjelovali su u odlično organiziranom i bogatom kulturno-umjetničkom programu.

Nakon prigodnog obraćanja okupljenima Dušan Mišković, predsjednik Koordinacije, je naglasio da su za svoj Dan ciljano odabrali 10. prosinca kad se obilježava i Dan ljudskih prava. Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta nacionalnih manjina Vlade RH, je zahvalio na dobroj suradnji kroz ukazivanje na probleme i konstruktivno rješavanje istih.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je izrazio veliko zadovoljstvo dobrom suradnjom s manjinama kazavši da su one njegov najveći projekt u 17-godišnjem gradonačelničkom mandatu. Bandić je izjavio da je Zagreb grad s najviše podignutom ljestvicom poštivanja multikulturalnosti i multietičnosti.

U zabavnom dijelu programa, koji je vodila Karmela Vukov Colić, nastupili su glazbenici manjina izvodeći nacionalne pjesme. Bošnjake je predstavio ženski pjevački zbor Bulbuli s voditeljem Ismetom Kurtovićem. Brojnu publiku Bulbulice su oduševile sevdalinkama “Kad je pođoh na Bembašu”, “Jutros mi je ruža procvjetala”, “Oj djevojko Điđo moja” i drugima.

Akademski glazbenici; profesor udaraljki Goran Gorše i gitarist Berislav Cerinski su predstavili slovensku manjinu, a Albansko kulturno društvo “Shkendija” je izvelo tri šansone. Nakon izvedbe “Samo jednom se ljubi”, hita Ive Robića, publika je pozdravila izvođače burnim i dugotrajnim pljeskom. Pijanistica Lucija Bašić predstavljala je Mađare i oduševila ljubitelje klasične glazbe, a Židove je predstavio Jewsers klezmer sastav osnovan prije 14 godina u okviru Židovske općine Zagreb. Tu glazbenu skupinu čine četiri mlada akademski obrazovana glazbenika koja kombiniraju razne glazbene stilove u vlastiti izričaj, a posve su neobični i inovativni za ovo, ali i šire podneblje. Jewsers klezmer sastav je nastupio na brojnim glazbenim događajima, između ostalog i na Dubrovačkim ljetnim igrama. No na proslavi su zapjevali i najmlađi; zbor OŠ Ljubljanica, a učenici polaznici nastave materinskog jezika po modelu C su na kraju programa izveli najzagrebačkiju pjesmu “Tebi grade moj” što je publika nagradila velikim pljeskom. Najprije su recitirali po kiticu pjesme na jeziku manjine, a potom cijelu otpjevali na hrvatskom jeziku.

Među uzvanicima su bili veleposlanica Slovenije u RH dr. sc. Smiljana Knez, Renata Paškalj, veleposlanica BIH u RH, te još neki predstavnici diplomatskog zbora.Osim gradonačelnika Bandića, Grad Zagreb su predstavljali Elizabeta Knorr, pomoćnica pročelnika Sektora za promicanje ljudskih prava, civilno društvo i nacinalne manjine, Željko Zaninović, voditelj Službe za nacionalne manjine, Gzim Redžepi, zamjenik pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo, Vesna Sudar, potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba, i Dan Špicer, predsjednik Odbora za nacionalne manjine GSGZ, te mnogi drugi poznati Zagrepčani.

Na proslavi su bili i svi predsjednici vijeća i predstavnici nacionalnih manjina Grada Zagreba, među ostalim; Zoltan Balaž Piri, predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, tajnik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, i predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika mađarske nacionalne manjine Hrvatske, Harun Omerbašić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, i predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika bošnjačke nacionalne manjine Hrvatske, Šuip Ziberi, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba, Raško Ivanov, predstavnik bugarske nacionalne manjine Grada Zagreba, i predsjednik Nacionalne zajednice Bugara u RH, te ostali.

Proslavu je organizirala Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba.