NA SPOMENIK MÓRA JÓKAIA POLOŽENI VIJENCI

U Aleji književnika u parku Bundek u Zagrebu danas su položeni vijenci na spomenik mađarskom piscu Móru Jókaiu, povodom 195. obljenice njegova rođenja. Spomenik Móru Jókaiu postavljen je 30. svibnja 2019. na inicijativu Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, a uz potporu gradova Zagreba i Budimpešte. Na polaganju vijenaca prisustvovao je i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji je izjavio:

– Ponosom što sam gradonačelnik otvorenoga, multinacionalnog i različitostima bogata grada. Ideali izgradnje međunarodnih mostova rukovode nas u Zagrebu gdje svatko smije ostati ono što jest.

Vjence su položili predstavnici Veleposlanstva Mađarske u Hrvatskoj, izaslanstvo Grada Zagreba i Vijeće mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba koje su predstavljali predsjednik Zoltan Balaž Piri i vijećnici koji su čitali ulomke iz književnog opusa Móra Jókaia. Osim gradonačelnika, ovome su događaju prisustvovali i Elizabeta Knorr, zamjenica pročelnice Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava Grada Zagreba, Andrija Petrović, voditelj Službe za nacionalne manjine Grada Zagreba, Juraj Bahnik, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba,  Imbro Berkeš, predstavnik mađarske nacionalne manjine Zagrebačke županije, te tibor Littvay, predsjednik Društva hrvatsko-mađarskog prijateljstva.