MLADI BOŠNJACI ZAGREBA UGOSTILI VRŠNJAKE IZ SREBRENICE

Na Susretu mladih Srebrenice i Zagreba koji je trajao od 29. travnja do 1. svibnja 2016., mladi zagrebački Bošnjaci ugostili su vršnjake iz Srebrenice. Družili su se s njima u Omladinskom klubu muslimana u Islamskom centru, pokazali im središte grada, bili u kinu i u ZOO vrtu, te Arena centru.

Prvog dana su mladi Bošnjaci obišli Islamski centar u Zagrebu i Spomen obilježje poginulim Bošnjacima braniteljima Domovinskog rata u Hrvatskoj. Druženje su nastavili u Omladinskom klubu muslimana, a navečer su bili u kinu Cinestar u Branimir centru.

Tijekom drugog dana domaćini su goste poveli u obilazak užeg središta Zagreba putem od; Glavnog kolodvora preko Trga kralja Tomislava, parka Zrinjevac, odnosno Trga Nikole Šubića Zrinskog, otkud su stigli do Trga Josipa bana Jelačića. Na središnjem gradskom trgu prezenteri povijesnih likova, djevojka Manda i Josip ban Jelačić, ispričali su posjetiteljima svoje ‘životopise’. Mladi Srebreničani su doznali legendu o Mandi, zahvaljujući čijem je susretu s nekim plemićem koji se zaustavio na potoku Manduševcu, Zagreb dobio ime. Plemić je zamolio: “Zagrabi, Mando zagrabi”… i Manda mu je dala vode…. Ban Jelačić je ‘pričao’ o svojim bitkama i pobjedama, a nakon ‘sata’ zagrebačke povijesti mladi Bošnjaci su se zaputili do Zagrebačke katedrale te se preko Dolca spustili u Tkalčićevu ulicu pa preko Krvavog mosta došli na Radićevu ulicu kojom su se popeli do Kamenitih vrata i Gornjeg grada. Potom su se zaputili do kule Lotrščak gdje su dočekali podne i pucanj Gričkog topa pa se spustili do Cvjetnog trga iliti Trga Petra Preradovića. Objedovali su u Islamskom centru na Borovju, a potom su se u podnevnim satima zaputili u ZOO vrt u Maksimiru. Večer su ponovno proveli družeći se u Omladinskom klubu muslimana, a trećeg dana su obišli bivšu džamiju na Trgu žrtava fašizma i posjet završili u trgovačkom centru Arena na Laništu.

Susret je organiziralo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba uz suorganizaciju BKUD “Sevdah” iz Zagreba.