MLADI BOŠNJACI I NJIHOVI PRIJATELJI U KONVOJU ZA SREBRENICU

U okviru obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici iz Zagreba je danas prema Srebrenici krenuo XII. konvoj mladih Bošnjaka i njihovih prijatelja pod nazivom “Da se nikad ne zaboravi”. Organizator konvoja je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, a pokrovitelj gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Putovanje će trajati dva dana; konvoj je na put krenuo ispred Islamskog centra u Zagrebu, sudionici će prenoćiti u Tuzli, te u subotu nastaviti put prema Srebrenici. U gradu najvećeg stradanja Bošnjaka tijekom agresije srpske vojske u posljednjem ratu, mladi Bošnjaci i njihovi prijatelji posjetit će Memorijalni centar i groblje Veljaci u Bratuncu, Memorijalni centar Potočari u Srebrenici i susresti se sa svjedocima te tragedije. Pogledat će film o genocidu u Srebrenici i izložbu „Srebrenički genocid – neuspjeh međunarodne zajednice“, susresti se sa 
ženama koje su svjedočile događaju, te s predstavnicima Asocijacije studenata Srebrenice i predstavnicima mladih koji žive i rade u Srebrenici. Osim redovnog programa, sudionici konvoja imaju i izborni; posjet kući BOSFAM-a gdje se tkaju tepisi i Srebreničanke izrađuju rukotvorine, te posjetiti Kapelu svete Marije.

Konvoj su ispratili Harun Omrebašić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, Milan Bandić, Elizabeta Knorr, zamjenica pročelnice Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava, saborski zastupnici Ermina Lekaj Prljaskaj i Veljko Kajtazi, Mevlud Arslani, izaslanik muftije Aziza Hasanovića, Bahrija Sejfić, pomoćnica ravnatelja Ureda za ljudska prava i nacionalne manjine, Sanela Kantarević, predsjednica Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Zagrebačke županije, Kemal Bukvić, predsjednik BKUD “Sevdah”, te Ahmed Smajlović, ravnatelj Islamske gimnazije.

U okviru ovog projekta raspisan je i nagradni natječaj za literarni rad/esej potaknut tragedijom Srebrenice za učenike srednjih škola s područja Hrvatske. Učenici su se prijavili pod šifrom, stručni žiri odabrao je tri najuspjelija rada, a nagrade su dobili: Mislav Šćuric, Erik Matejak i Katarina Brešić, svi iz Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu.

Cilj projekta je podizanja svijesti mladih ljudi o važnosti tolerancije, uvažavanja drugog i drukčijeg, poštivanju ljudskih prava, neprikosnovenosti ljudskog života i dostojanstva.