MIRELA BEKO OBJAVILA NOVU KNJIGU

Objavljena je knjiga Romska kuharica 2, autorice Mirele Beko, koja obuhvaća niz recepata romske kuhinje: juhe, jela od mesa, jela od povrća, jela od mesa i povrća, salate, kruh, pite i kolače. Neki recepti prigodni su, primjerice, jela koja se pripremaju za romske blagdane poput Đurđevdana (janjetina, turli tava, sarma u vinovoj lozi…). Ova je knjiga doprinos kulturi romske nacionalne manjine jer povijest kulinarstva nekog naroda govori i o njegovoj društvenoj povijesti, što je za Rome, koji imaju malo pisanih povijesnih tragova, vrlo važno. Tijekom migracija, koje su Rome prije tisuću godina iz Indije odvele na sve strane svijeta, njihova je kuhinja upila razne utjecaje. Izvorna romska kuhinja mijenjala se pod utjecajem kuhinja podneblja u koja su Romi migrirali i gdje su se najdulje zadržali. Stoga su i recepti u ovoj knjizi mješavina izvorne romske kuhinje i lokalnih kuhinja.

Mirela Beko rođena je u Zagrebu u romskoj obitelji. Njeni su roditelji u Hrvatsku došli iz Makedonije i Srbije. Mirela je završila srednju školu, zaposlena je i predstavnica je romske nacionalne manjine Zagrebačke županije. Uz aktivizam, bavi se i prikupljanjem recepata romske kuhinje te proučavanjem povijesti kulinarstva Roma. U autoričinoj arhivi nalaze se recepti njene bake, majke i njeni. Recepti romske kuhinje Mirele Beko imaju okuse i po makedonskoj, turskoj, srpskoj i bosansko-hercegovačkoj kuhinji. Knjiga je dostupna online.

ROMSKA KUHARICA 2