Mir Božji, Hristos se rodi!

Božićni domjenak SNV-a

Na domjenku Srpskog narodnog vijeća održanom 6. siječnja 2016. u velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu povodom obilježavanja pravoslavnog Božića nazočili su najviši hrvatski dužnosnici među kojima je bio i mandatar za sastavljanje nove vlade Tihomir Orešković, Zoran Milanović, premijer u odlasku, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Domagoj Juričić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Jasen Mesić, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, te mnogi drugi uzvanici s političke i društvene scene.

Uzvanike je pozdravio Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a, istaknuvši da je jedan od najznačajnijih oblika domoljublja našu državu učiniti efikasnijom i bližom interesima svakog njezina građanina.

Nazočnima se obratio i mandatar Orešković, koji je prigodom lomljenja pogače, tradicionalnog pravoslavnog običaja, dobio novčić koji simbolizira sreću. Orešković je pravoslavnim vjernicima čestitao Božić i poželio sve najbolje u 2016. godini. Iste želje uputili su i Milanović, Bandić te izaslanici predsjednice RH i predsjednika Hrvatskog sabora.

Ovom prigodom uručene su i godišnje nagrade SNV-a. Borivoj Dovniković dobio je nagradu “Nikola Tesla” za doprinos razvoju srpskih institucija, Ivan Horvat nagradu “Svetozar Pribičević” za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa, a nagrada za humanizam “Diana Obexer Budisavljević” posthumno je dodijeljena prof. dr. Ljiljani Gehrecke.