MILIJUN HODOČASNIKA GODIŠNJE POSJETI POLJSKO SVETIŠTE KALWARIA ZEBRZYDOWSKA

Predavanje „Kalwaria Zebrzydowska», o poljskom   Marijanskom svetištu koje je na UNESCO-vu popisu svjetske baštine, održano je večeras na Tribini Grada Zagreba. O Kalwariai Zebrzydowskaoj, značenju i arhotekturi, govorila je arhitektica Zofia Mavar. Kalwaria Zebrzydowska je grad u južnoj Poljskoj pokraj kojeg je smješteno svetište koje je od početka 17. stoljeća mjesto štovanja Muke Isusove i Muke Marijine. Sastoji se od glavne crkve, samostana i okolnih kapelica.

Svetište godišnje posjeti oko milijun hodočasnika koji dolaze vidjeti čudesnu sliku Marije Kalwarijske. Svetište je dva puta posjetio i Sveti Ivan Pavao II.. Od početka njegova pontifikata bilo je mjesto na kojem su vjernici molili za Papu. Za vrijeme prvog posjeta svetištu 1979. godine Ivan Pavao II. je poručio vjernicima:„Molim vas da se molite ovdje za mene, za moga života i nakon moje smrti“.

Organizator predavanja bila je Valentyna Lončarić, predstavnica poljske nacionalne manjine Grada Zagreba. A tijekom predavanja o ovom svetištu, publici je predstavljen i popis ostalih poljskih spomenika svjetske baštine.