MILAN PL. ŠUFFLAY JE ŽIVOTOM PLATIO POLITIČKI ANGAŽMAN

Povodom 91. obljetnice smrti Milana pl. Šufflayja, hrvatskog povjesničara, pisca i albanologa, danas je u Hrvatskom saboru održana znanstvena tribina „Djelovanje političara i povjesničara Milana pl. Šufflayja na području albanske kulture“. Pokroviteljica tribine je saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, koja se na početku programa obratila prisutnima, kao i Esad Collaku, predsjednik Unija Albanaca u Republici Hrvatskoj, udruge koja je zajedno sa Zajednicom Albanaca Grada Zagreba i Zagrebačke županije, Družbom „Braća Hrvatskoga Zmaja“, Veleposlanstvom Republike Albanije i Veleposlanstvom Republike Kosovo, organizirala tribinu.

O Šufflayevu doprinosu albanskoj kulturi, bio je utemeljitelj albanistike, govorili su Martin Berishaj, veleposlanik Republike Kosovo u RH, prof. dr. sc. Željko Bartulović s Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci i prof. dr. Muhamet Mala s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Prištini.

Milan pl. Šufflay bio je utjecajan znanstvenik, studirao je povijest u Zagrebu i u Beču, bio je kustos u Narodnom muzeju u Budimpešti i profesor povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Osim znanošću, bavio se i politikom te bio član vodstva Hrvatske stranke prava i promotor ideje o „granici na Drini“ kao granici svjetova. Vlast ondašnje države Kraljevine SHS bojala se Šufflayeva političkog djelovanja i nacionalnog samopouzdanja i domoljublja te ga je osudila. Tijekom 1921.–22. bio je u zatvoru u Srijemskoj Mitrovici, ali to nije spriječilo Šufflaya u političkom djelovanju i isticanju potlačenoga položaja Hrvata i Hrvatske u novonastaloj državi, a kazna za to bila je – smrt. Agenti režima kralja Aleksandra I. Karađorđevića zatukli su Šufflaya na kućnom pragu 18. veljače 1931. u središtu Zagreba. Njemačka liga za ljudska prava u Berlinu uputila je Međunarodnoj ligi za ljudska prava u Parizu memorandum u kojem se, povodom ubojstva Milana Šufflaya podiže optužba „protiv apsolutističke vladavine kralja Srbije kao i protiv užasa i strahota što ih ta vlada nad hrvatskim narodom počinja“. Na tomu je memorandumu bio i potpis slavnoga fizičara Alberta Einsteina.