MERITA HALILI ODUŠEVILA ALBANCE IZVEDBOM NARODNE GLAZBE NA KONCERTU U MIMARI

Koncertom koji su 9. veljače u Muzeju Mimara u Zagrebu održale Merita Halili, jedna od najboljih albanskih pjevačica, i Kozeta Prifti, albanska pijanistica, počela je manifestacija Tjedan Kosova u Hrvatskoj koja se održava od 9. do 16. veljače u Zagrebu. Ovaj koncert organizirala je Udruga albanskih žena DRITA povodom 15-te godišnjice utemeljenja i 11. godina neovisnosti Kosova. Dvorana u Mimari bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, program su vodile Dorotea Kerni i Marjeta Hajari Ereš, a publika je u nekim trenucima oduševljeno pjevala s Meritom Halili koja je ostavila i srce i dušu na pozornici pjevajući albanske narodne pjesme.

Merita Halili je iz Tirane, pjevačica je svjetske klase, a njen talent otkriven je 1983. Imala je samo 16 godina kad je počela pjevati na Radioteleviziji Albanije. Od 1995. Halili sa suprugom Raifom Hysenom, harmonikašem koji je prati na pozornici, živi u New Yorku u SAD-e, a pjevala je u najvećim glazbenim dvoranama po Americi, Europi i Aziji.

Kozeta Prifti iz Tirane počela je svirati klavir kao šestogodišnja djevojčica kod Marije Rafael, diplomirala je na Akademiji umjetnosti u Tirani u klasi prof. Roberta Radoja, a magistrirala u Rimu. Posljednjih 25 godina živi i radi u Bugarskoj na Accademya Bugarska, a održala je brojne koncerte po Europi. Glazbenicima na pozornici pridružio se i glumac Pajazit Murtishi koji je recitirao albanske domoljubne pjesme, a inače živi i radi u SAD-e, što je sve zajedno izazvalo veliko oduševljenje publike.

Koncertu su prisustvovali; Gezim Kasapolli, veleposlanik Kosova u HR, Riza Poda, veleposlanik Albanije u HR, saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, predsjednik Unije Albanaca u Hrvatskoj Esad Collaku, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba Shuip Ziberi i predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Velike Gorice Mematali Zenuni.

Manifestacija Tjedan Kosova u Hrvatskoj nastavlja se raznovrsnim kulturnim sadržajima u organizaciji Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj, Albanskog kulturnog društva u Hrvatskoj »Shkëndija«, Veleposlanstva Republike Kosovo, Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba, Zajednice Albanaca Grada Zagreba i Zagrebačke županije, Udruge Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu i Ermine Lekaj Prljaskaj, zastupnice u Hrvatskom saboru.