MEĐUNARODNI SIMPOZIJ «BOSANSKI JEZIK U VREMENU»

Izlaganjem lingvista i raspravom nastavljen je rad međunarodnog simpozija «Bosanski jezik u vremenu» koji se održava od 21. do 23. travnja 2017. u hotelu Westin u Zagrebu.

O bosanskom jeziku danas su znanstvena stajališta iznijeli; prof. dr. sc Sanjin Kodrić s Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, koji je govorio o 110 godina osporavnja bosansko-bošnjačkog jezičkog, književnog i kulturnog identiteta, prof. dr. sc. Ismail Palić s Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu je govorio o rekonstrukciji norme bosanskog standanog jezika, a među predavačima su bili i prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar i Igor Marko Gligorić, s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta J. J. Strossmayer u Osijeku, koji su održali predavanje na temu bosanski jezik na granici Europske unije.

U raspravi koja je uslijedila sudjelovali su: akademkinja Hasnija Muratagić-Tuna s Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, doc. dr. sc. Jahja Ferhatović, s Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, dr. sc. Jsmin Hodžić, s Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu, Safet Kadić, profesor, prof. dr. sc. Safet Sarić s Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta «Džemal Bijedić» u Mostaru, prof. dr. sc. Remzija Hadžiefendić-Parić s Pedagoškog faulteta Univerziteta u Bihaću, dr. sc. Alica Arnaut s Filozofskog falulteta Univerziteta u Zenici, mr. sc. Ajka Tiro – Srebreniković iz KDBH «Preporod» Zagreb i prof. dr. sc. Sead Nazibegović s Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Bosanski jezik je jedan od tri službena jezika u BiH, a organizatori ovog simpozija, koji se održava po treći puta, prvi izvan BiH, su Kulturno društvo Bošnjaka Hrvatske „Preporod“ i Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, dok je glavni pokrovitelj Grad Zagreb.