MEĐUNARODNI LIKOVNI NATJEČAJ “EX TEMPORE” GROŽNJAN

Od 26. do 29. rujna 2019. održat će se 26. izdanje međunarodnog likovnog natječaja “Ex Tempore” Grožnjan, jedna od najznačajnijih manifestacija Talijanske nacionalne zajednice. Organizatori su Talijanska Unija u suradnji s Narodnim Sveučilištem iz Trsta, Općinom Grožnjan, Zajednicom Talijana Grožnjan uz potporu Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije, Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Istarske županije.

Kao i svake godine, manifestaciju će popratiti mnogobrojne aktivnosti književnog, glazbenog, umjetničkog i eno-gastronomskog karaktera.

Petak, 27. rujna bit će posvećen proučavanju istrovenetske narodne glazbe uz glazbenike Daria Marušića i Waltera Macovza, dok je subotnja večer, 28. rujna, rezervirana za kulturno-umjetnički program Zajednice Talijana Grožnjan i svečano otvorenje izložbe Fulvie Grbac “CONTRA NATURAM”. U nedjelju, 29. rujna, program započinje već u prijepodnevnim satima predstavljanjem i prodajom knjiga izdavačke kuće EDIT te nastupima limenih glazbi Zajednice Talijana Buje i Zajednice Talijana Tar, i glazbenom zabavom grupe Trio Saltin, dok su poslijepodnevni sati rezervirani za degustaciju crvenih vina, izložbu bijelog tartufa i istarskih gljiva i koncert glazbene skupine CALEGARIA, nakon kojeg slijedi dodjela nagrada pobjednicima XXVI. izdanja natječaja.

Prema Pravilniku, svaki sudionik imat će na raspolaganju tri dana (od 26. do 28. rujna) za oslikavanje platna maksimalnog formata 100 cm x 120 cm a dozvoljeno je pečatiranje dviju podloga. Umjetnici mogu sami izabrati slikarsku tehniku i materijale pod uvjetom da se osiguraju karakteristike stabilnosti, trajnosti, lakoće u održavanju i rukovanju.

Teme radova su “GROŽNJAN – ISTARSKI KRAJOLIK”.

Prijava sudionika i pečatiranje podloga održat će se u četvrtak 26. i petak 27. rujna, od 9 do 13 sati u sjedištu:

Talijanske Unije Rijeka, Uljarska ulica 1/IV,

Talijanske Unije Kopar, Kidričeva ulica 35,

Narodnog Sveučilišta u Trstu, Piazza del Ponterosso 6,

Zajednice Talijana Pula, ulica Carrara 1,

te u Loži u Grožnjanu, u četvrtak 26. rujna od 12 do 19 sati, u petak 27. i subotu 28. rujna, od 8 do 19 sati.

Sudionici će izložiti svoje radove u nedjelju, 29. rujna, do 10 sati, uzduž ulice koja povezuje Veliki trg i Ložu, te po susjednim ulicama. Slike će biti izložene do 18 sati.

Međunarodni žiri sastavljen od povjesničara i kritičara umjetnosti te galerista: Renzo Grigolon, Marco Puntin, Ugo Giletta, Lorella Limoncin Toth, Eugen Borkovsky i Majda Božeglav Japelj, dodijeliti će sljedeće nagrade:

Prva nagrada                                2.500 €

Druga nagrada                    1.500 €

Treća nagrada                              1.000 €

Nagrada Grada Grožnjana 5.000 kuna

Kako bi se promovirao i podržao rad mladih umjetnika (od 18 do 30 godina), te u znak sjećanja na umjetnicu koja je pridonijela razvoju kulturnog identiteta Talijanske nacionalne zajednice, dodijelit će se nagrada “Daria Vlahov Horvat” koja uključuje samostalnu izložbu u Galeriji “Fonticus” u Grožnjanu.

Nagrada umjetnika bit će dodijeljena radu za kojega bude glasovalo najviše umjetnika, sudionika ovogodišnjeg izdanja natječaja.

Svečanost dodjela nagrada održat će u nedjelju 29. rujna 2019., u 17.30 sati, na terasi Belvedere.