MARTINJSKE SVEČANOSTI ZAGREBAČKIH MAĐARA

Nizom manifestacija zagrebački Mađari obilježili su Dan sv. Martina. Martijska svečanost je započela u nedjelju 11. studenoga u Mađarskom institutu gdje su učenici Reformatske osnovne škole Rákóczi Zsigmond iz Szerencsa zajedno s polaznicima mađarske vrtićke skupine vrtića Potočnica s Trešnjevke i učenicima dvojezične nastave iz OŠ Ivana Gundulića iz Zagreba izveli prigodni program.
Potom je krenula lampionska povorka djece prema zagrebačkoj katedrali. Svetu Misu služili su zagrebački pomoćni biskup msgr. Ivan Šaško, rektor zagrebačke katedrale, mr. Josip Kuhtić i svećenik Robert Almasi, gost iz Osijeka.
Nakon toga je bilo otvorenje izložbe pristiglih radova na međunarodni likovni natječaj „Život i nasljeđe svetog Martina” u dvorani MKD „Ady Endre“ u Zagrebu. Radovi su pristigli u dvije kategorije, nižih i viših razreda osnovnih škola; Rákóczi Zsigmond iz Szerencsa, OŠ dr. Ivana Merza, OŠ Ive Andrića i OŠ Ivana Gundulića iz Zagreba. U sklopu otvorenja izložbe autorima najboljih radova dodijeljene su nagrade. Nakon razgledavanja izložbe, nazočni su u „Mađarcu“ nastavili neformalno druženje.