MARIJAN LIPOVAC I FRANJO VONDRAČEK NAPISALI KNJIGU “ČEŠKI HRVATI -HRVATSKI TRAGOVI U ČEŠKOJ”

U ponedjeljak, 28. siječnja 2019. u 19,30 sati, u Češkom narodnom domu u Zagrebu, Šubićeva 20, održat će se predstavljanje knjige Marijana Lipovca i Franje Vondračeka “Češki Hrvati – hrvatski tragovi u Češkoj”.

O knjizi će govoriti; Marijan Lipovac i Franjo Vondraček, autori knjige, i povjesničari dr. Zoran Grijak i prof. dr. Damir Agičić.

U glazbenom dijelu programa nastupit će zbor Češke besede Zagrebačke županije. Organizatori su Češka beseda Zagrebačke županije i Hrvatsko-češko društvo.

Knjiga “Češki Hrvati – hrvatski tragovi u Češkoj” po prvi put cjelovito obrađuje pomalo zanemareni segment hrvatsko-čeških odnosa donoseći prikaz oko stotinu osoba iz Hrvatske koje su živjele i djelovale u Češkoj, odnosno žive i djeluju i danas, a uz njih i prikaz ostalih tragova hrvatske nazočnosti i identiteta diljem Češke, poput toponima s hrvatskim imenom, spomen-obilježja hrvatskim velikanima, građevina vezanih uz Hrvate ili ulica i trgova s hrvatskim nazivima. Opširno su prikazani istaknuti Hrvati koji su studirali u Pragu, kao i oni koji su u Pragu bili samo gosti. Obrađena je i tema Bijelih Hrvata, kao i moravskih Hrvata, a donose se i opisi Praga i Češke u djelima hrvatskih književnika. Knjigu su zajednički objavili Češka beseda Zagrebačke županije i Hrvatsko-češko društvo.