MANJINE ZAGREBAČKE ŽUPANIJE POSJETILE SARAJEVO I TRAVNIK

Članovi Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije boravili su u trodnevnom posjetu Bosni i Hercegovini u okviru programa suradnje manjina s matičnim domovinama. Svake godine Koordinacija organizira putovanje u jednu od matičnih država manjina, a ove godine to je BiH. Posjet je počeo u Gradskoj vijećnici Sarajeva gdje je članove Koordinacije primila Aida Bajramović, tajnica Uprave.

Predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije i Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Zagrebačke županije Salih Huremović govorio je o tome da u Zagrebačkoj županiji žive pripadnici deset nacionalnih manjina od dvadeset dvije koliko ih je u Hrvatskoj, te da su manjine potpuno integrirane u društvo i primaju potpore za svoje programe.

-Hrvatska je primjer za sve države u Europi o odnosu prema nacionalnim manjinama. Imamo jako otvorenu suradnju na nivou Zagrebačke županije, Grada Zagreba i države. Manjine su integrirane u društvo i dobro surađujemo na svim razinama. U sastavu naše Koordinacije djeluju tri vijeća i sedam predstavnika. Koordinacija ima zasebne programe, kao i vijeća i predstavnici. Svi rade po svojim godišnjim programima. Imamo niz projekata i programa koje provodimo vezano za naše nacionalne praznike i vjerske blagdane. Objavili smo knjigu o nacionalnim manjinama, a u tijeku je i snimanje filma o manjinama Zagrebačke županije. Isključivo smo financirani od Zagrebačke županije – izjavio je Huremović.

Drugi dan posjeta protekao je u obilasku Baščaršije, starog dijela Sarajeva, Latinske ćuprije (Principov most), mostova na Miljacki, džamije na Baščaršiji, sinagoge, katoličke katedrale i pravoslavne crkve, Ilidže i Vrela Bosne, te u vožnji Trebevićkom žičarom s koje se vidi panorama Sarajeva. Obilazak je organiziran u pratnji turističkog vodiča koji je govorio o povijesti Sarajeva. Posljednji dan putovanja protekao je u posjetu Travniku i razgledanju znamenitosti u pratnji turističkog vodiča. Članovi Koordinacije posjetili su rodnu kuću nobelovca Ive Andrića, Travničku tvrđavu koja se nalazi u starom dijelu Travnika, Šarenu džamiju, zvanu Sulejmanija, koju je u 19. stoljeću na mjestu izgorjele džamije podigao bosanski vezir Sulejman- paša Skopljak. Ime Šarena džamija dobila je zbog crteža na unutrašnjim i vanjskim zidovima.